ANNONS
Thomas Betong får stororder från projekt Västlänken
Illustration White

Thomas Betong får stororder från projekt Västlänken

annons
ANNONS

Thomas Betong AB har ingått avtal med West Link Contractors om att leverera 220 000 kubikmeter klimatförbättrad betong till etapp Korsvägen.

Cirka 70 procent utgör konstruktionsbetong och resterande del sprutbetong. I avtalet ingår även teknisk rådgivning, framtagning av skräddarsydda produkter, teknisk support samt pumptjänster. Thomas Betong levererar sedan tidigare till Västlänkens deletapp Centralen i Göteborg.

Bakom Handelsbolaget West Link Contractors står NCC och det tyska byggbolaget Wayss & Freytag. De båda bolagen är upphandlade av Trafikverket för att utföra Västlänkens deletapp Korsvägen. NCC har som mål att reducera byggprojektets klimatpåverkan med minst 25 procent jämfört med utgångsläget. Thomas Betong kommer enligt ett pressmeddelande att leverera flera olika typer av klimatförbättrad betong till projektet, speciellt framtagna för projektets förutsättningar, bland annat Thomagrön som ska ha upp till 50 % lägre klimatpåverkan jämfört med traditionell betong.

Underjordisk station

Området där arbetet utförs är cirka 3 000 meter långt med början i norr under Landala och med slut i söder i Almedal. Entreprenaden för etappen består av mark- och anläggningsarbeten för en underjordisk station med uppgångar och installationer samt tågtunnel. Den underjordiska stationen ligger cirka 25 meter under marken där stationen får tre entréer som nås via mellanplan.

– Det finns flera utmaningar i projektet, det rör sig trots allt om en liten yta under jord i centrala Göteborg med både tunnlar och station. Vi har en väldigt kompetent arbetsgrupp som kan hantera både berg och lera och dessutom duktiga leverantörer, exempelvis Thomas Betong, som är experter inom sina områden, säger Per Kinell, projektchef hos West Link Contractors/NCC.

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.