Så här kan det nya akutsjukhuset i Växjö komma att se ut. Illustration: Arkitema och LINK Arkitektur

Sweco blir samarbetspartner när Växjös nya akutsjukhus byggs

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sweco har fått i uppdrag att göra programhandling samt system- och bygghandling av det nya akutsjukhuset som ska byggas i Växjö.

Sweco har fått i uppdrag att göra en fördjupad programhandling samt system- och bygghandling av byggkonstruktion och grundläggning.Region Kronoberg har höga ambitioner avseende flexibla, klimatsmarta och långsiktigt hållbara lösningar. Det handlar bland annat om energieffektivitet, materialens klimatpåverkan, optimering av byggnadens utformning och en robust struktur som går att bygga ut.

– Här blir det viktigt att projektera hållbart och flexibelt. Ett modernt sjukhus är en högteknologisk byggnad som måste kunna anpassas till fortsatt teknisk utveckling inom det medicinska området, förändrade vårdbehov och arbetssätt. Vi kliver in i det här projektet med all vår erfarenhet av komplexa sjukhusprojekt med höga hållbarhetskrav, säger Tomas Holmgren, divisionschef Buildings på Sweco.

Annons

I uppdraget involveras Swecos experter inom byggkonstruktion, hydrogeologi och mätteknik. Uppdraget utförs i samarbete med Skanska Teknik.

Projekteringsfasen inleddes i augusti 2022 med målbilden att påbörja byggproduktionen hösten 2024. Akutsjukhuset beräknas stå färdigt 2029.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.