Sweco återskapar mångfalden efter tysk kolbrytning

Bild: Johannes Tovatt, Sweco Architects

Sweco återskapar mångfalden efter tysk kolbrytning

ANNONS

Annons

Sweco har vunnit en internationell tävling med en framtidsstudie om hur ett 250 kvm stort område kring ett tyskt dagbrott ska återställas när kolgruvorna läggs ner.

Ett 250 kvadratkilometer stort område kring dagbrottet Garzweiler i Düsseldorf, Tyskland, ska återbyggas. Området, som är lika stort som Stockholms kommun, har påverkats i grunden av den gruvdrift som bedrivits under 50 års tid och som ska läggas ner 2038.

‒ Uppdraget är unikt då man kan se det som en symbol för hela klimatomställningen. Med projektet tar tyska staten konsekvenserna av användandet av fossila bränslen, säger Johannes Tovatt, ansvarig arkitekt på Sweco.

Det kommer ta lång tid för ekosystemen att återgå till det normala. Stora delar av området kan idag liknas vid ett ökenlandskap. Bland annat har grundvattennivån sänkts från 3 meter till 300 meter med stora skador på allt levande som följd, berättar Johannes Tovatt.

‒ När gruvnäringen avslutats kommer det att ta ca 50 år innan grundvattnet återkommit och fyllt den stora sjön.

I studien har experter från Swecos olika discipliner fokuserat på att återskapa landskap och platser för framtidens byar och städer och att återställa åkermark och skog för djur och människor att leva där igen. Bland annat betonas återanvändningen av det som följt med kolindustrin, exempelvis genom att bland annat utveckla järnvägar och industri som idag används inom gruvnäringen. På så sätt bevaras minnen från den kol som har brutits.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.