Ett åttavåningshus med 65 studentbostäder, ett mellanting mellan studentkorridor och egna lägenheter blev resultatet av ett spännande samarbete mellan FOJAB och Helsingkrona Nation i Lund.
På Helsingkrona nation finns sedan tidigare traditionella korridorrum med delat kök i ”Huset” från 1958 och regelrätta studentlägenheter i det nyare ”Tornet”, som FOJAB ritat och som stod klart 2015. På nationen har dock på senare tid vuxit en önskan om en annan typ av boende. Efter pandemin fanns också ett uppdämt behov av social samvaro.
– Det kollektiva boendet var det som de allra flesta efterfrågade. Vi ville därför tillsammans med FOJAB ta fram ett ur både miljö och ekonomisk synpunkt hållbart boende, som skulle kunna fungera som ett komplement till våra omåttligt populära korridorsrum, berättar Sigge Meurling, kurator på Helsingkrona nation.
Nytt koncept
Det ledde fram till det nya konceptboendet ”Vänner för livet”. Boendeformen påminner närmast om storlägenheter med en modern mix av egna och delade utrymmen. Typologin är ny i Lund och det enda byggda exemplet i Sverige finns i Vallastaden i Linköping.
Villan på Helsingkrona nation är ett åttavåningshus med en tio-rums-lägenhet på varje plan. På den översta våningen finns en mindre variant av storlägenheten med fem rum. Varje student har eget sovrum, toalett och dusch, men delar på kök, matplats och vardagsrum. De generösa gemensamma ytorna med spektakulär takhöjd är integrerade i planlösningen på ett helt annat sätt än i den traditionella studentkorridoren. På balkonger finns odlingsutrymmen och på taket en gemensam terrass med milsvid utsikt. I bottenvåningen fungerar en restaurang som ett mjukt gränssnitt mellan studenterna och stadens övriga invånare.
Mindre materialåtgång
Utformningen av Villan underbygger möten och samvaro. Men lika viktig som den sociala hållbarheten är den ekonomiska och ekologiska.
– Storlägenheterna är extremt kompakta och viktade till fördel för de gemensamma ytorna. På så sätt kan vi minimera byggnadens fotavtryck och materialåtgång och därmed byggkostnad och hyra. Vi tror att studenter idag hellre betalar för kvalitativ, effektiv yta med smarta lösningar och gedigna material som håller över tid, säger arkitekt Mats Norrlid på FOJAB.
Fiffiga funktioner
I Villan finns flera fiffiga funktioner som platsbyggda möbler, infälld belysning och smart förvaring som ska ge minimalt slitage vid in- och utflytt, och som kräver mindre nyinköp för nyinflyttade studenter.
– Vi har alltid känt att FOJAB varit duktiga på att realisera de speciella förutsättningar och krav som ett studentboende kräver. Det gäller allt från materialval till unika lösningar som inte går att finna i vanliga bostadshus. Arkitekterna tog till sig våra erfarenheter och hade själva många idéer, då de arbetat med studentbostäder tidigare, säger Philip Ohlin, byggförman på Helsingkrona nation.
Från idé till slutbesiktning
FOJAB har fungerat som generalkonsult och ansvarig arkitekt åt Helsingkrona nation genom hela projektet och då ansvarat för att hålla samman konsultgruppen, från detaljplan till upphandlingen av byggentreprenör. Därefter som gestaltningsansvarig arkitekt hela vägen till slutbesiktningen.
– Vi hade aldrig nått så långt med projektet om vi inte kunnat kombinera ett fantastiskt samarbete med Helsingkrona med förtroendet att hålla samman projekteringen från början till slut, säger arkitekt och generalkonsult Mattias Hedberg Ek på FOJAB.
Uppgraderad teknik
Vid uppförandet av Villan gjordes samtidigt en omfattande översyn av det befintliga Huset från 1950-talet, ritat av Sten Samuelsson. Tekniska installationer byttes ut och de båda byggnaderna integrerades tekniskt för att möta moderna drift- och energikrav. På så sätt kan Helsingkrona nation minska sitt klimatavtryck ytterligare.
Fakta
Yta: Cirka 2500 m² BTA
Antal boende: 59–65 studenter
Helsingkronas uppdragsansvarige: Peter Runnerström
Ansvarig arkitekt och generalkonsult: Mattias Hedberg Ek, FOJAB
Bitr ansvarig arkitekt: Mats Norrlid, FOJAB
Totalentreprenör: Thage i Skåne AB