Sveriges första naturbana markanvisning är ute på samråd

Sveriges första naturbana markanvisning är ute på samråd

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Idag öppnar samrådstiden för Sveriges första naturbana markanvisning. Det är detaljplanen för Parkkvarter 2 i Centrala Nacka där bostadsaktören Selvaag Bostad planerar för ett nytt naturbant kvarter med cirka 145 klimatsmarta bostäder.

– Genom planen bidrar Selvaag Bostad till att Centrala Nacka utvecklas vidare till en levande och attraktiv stadsdel och förverkligar vår vision om närhet och naturbant. Det nya bostadskvarteret tillför fina kvaliteter till området och förenar stadsliv med grönska på ett hållbart sätt, säger Christina Gerremo, projektchef på exploateringsenheten i Nacka kommun.

Innovation, grönska och arkitektur i fin harmoni

Det nya kvarteret kommer att bebyggas av bostadsutvecklaren Selvaag Bostad, som tillsammans med Belatchew Arkitekter och landskapsarkitekterna i Urbio vann markanvisningstävlingen 2022 med det naturbana projektet Grønn.

– Med innovativ arkitektur, grönska och gemenskap i fokus så är detta ett av våra mest ambitiösa projekt. Kvarteret kommer få extraordinära boendekvaliteter med trappningen mot Stadshusparken och många stora takterrasser och balkonger mot kvällssolen. Den framtida Stadshusparken kommer att bindas samman med ett nytt torg och det urbana i Centrala Nacka – det är vår tolkning av det naturbana konceptet, säger Patrik Eriksson, projektdirektör på Selvaag Bostad.

145 nya bostäder

Detaljplanen möjliggör ett nytt bostadskvarter med cirka 145 bostäder med fokus på gemenskap, trygghet, odling och levande entréevåningar. Byggnadens arkitektur förstärker samspelet mellan stad och natur och passar in i utvecklingen av naturbana Centrala Nacka. Vidare ska gator och ett torg i området byggas ut till attraktiva och trygga rum. Under tiden 1 februari – 14 mars kan Nackaborna lämna synpunkter på planförslaget via e-post eller brev. Under samrådstiden finns planförslaget även tillgängligt i entréhallen i Nacka stadshus och på biblioteket i Nacka Forum.

Öppet hus

Torsdagen den 15 februari, klockan 17:00-19:00, bjuder Nacka kommun in till öppet hus i Nacka stadshus, Granitvägen 15. Vi kommer inte ha någon gemensam presentation, så det går bra att komma när som helst under tiden för det öppna huset. Representanter från kommunen och från Selvaag Bostad kommer att finnas på plats för att prata om planförslaget och svara på frågor.

Fakta om Centrala Nacka

I naturbana Centrala Nacka ska det på sikt bli 6 000 bostäder och 7 000 arbetsplatser. Arbetet med tunnelbanan pågår och när den är klar 2030 kommer det ta tolv minuter att åka från station Nacka till T-Centralen – utan byten!

Med naturbant menas det dynamiska mötet mellan stad och natur på ett hållbart sätt – här finns variation, mångfald och kontraster i kombination med omtanke och grönska. Det naturbana kommer att prägla gestaltning, miljö, innehåll och funktioner i utvecklingen av Centrala Nacka.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.