• tisdag , 16 april 2024


Jämförelseanalys av miljöcertifierat byggande på projektmarknaden

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Jämförelseanalys av miljöcertifierat byggande på projektmarknaden

Kort sammanfattning av delrapport 1 av 2

55,8 % av de fastighetsägare/byggherrar som svarat på undersökningen arbetar med något miljöcertifieringssystem idag. De privata ligger lite före de offentliga aktörerna men intresset är stort hos de offentliga och en större andel av dem planerar att börja använda ett miljöcertifieringssystem inom kort.

De miljöcertifieringssystemen som används mest bland de svarande är: 1) Miljöbyggnad (71,3 %), 2) Green Building (18,3 %), 3) Svanen (17,5 %), 4) BREEM (11,2 %).

Nästan 50 % av de svarande fastighetsägarna/byggherrarna har redan en uttalad strategi och målsättning att öka sitt hållbara/miljömärkta byggande och har redan ökat detta de senaste åren. 36,3 % av dem håller på att utveckla nya strategier och mål för att öka sitt hållbara/miljömärkta byggande de kommande åren. 14,2 % har ingen planerad målsättning att öka sitt hållbara byggande än.

Det segment som sammantaget kan svara upp mot fastighetsägarnas stora intresse för hållbart/miljömärkt byggande är i första hand leverantörerna. Men, skillnaderna mellan segmenten konsulter, entreprenörer, underentreprenörer visar sig vid en djupare analys vara mindre än skillnaderna mellan små och stora bolag. Större företag (över ca 100 anställda) bland alla segment kan bäst matcha fastighetsägarnas/byggherrarnas uttalade strategier och mål för ett mer hållbart, miljöcertifierat byggande.

“Mindre företag i alla segment ligger efter och borde logiskt därför få det svårare att sälja sina tjänster och produkter till projekt som är tänkta att bli miljöcertifierade. De större företagen har resurserna att utveckla och utbilda men ser säkert också stora möjligheter att ta större marknadsandelar på den kommande marknaden av mer hållbara, miljöcertifierade projekt”, säger marknadschef Peter Åhs på Sverige Bygger.

Peter Åhs fortsätter, “detta är delrapport 1 av 2 från vår undersökning och den andra rapporten kommer bland annat att handla om hur viktigt de olika segmenten tycker det är att rikta sälj- och marknadsinsatser för att vinna upphandlingar på projekt som är tänkta att bli miljöcertifierade. Vi presenterar då även vilken bärande konstruktion de svarande personerna förordar utifrån deras personliga definition av hållbart byggande. Det kommer säkert att ge fortsatt liv i den pågående debatten mellan betong, stål och trä som bästa hållbara material.”

Läs och ladda ner hela rapporten här

Se till att följa oss för att få delrapport 2 om hållbart byggande, det gör du enkelt här.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Sverige Bygger