Sverige kan tjäna miljarder på att cirkulera mer material

Sverige kan tjäna miljarder på att cirkulera mer material

ANNONS

Annons

Stora ekonomiska värden går förlorade varje år på grund av att utslitna material och produkter inte används resurseffektivt. Det är budskapet i rapporten från forskningsprojektet “Ett värdebeständigt svenskt materialsystem“.

Den främsta anledningen till värdeförlusterna enligt rapporten är att material inte återvinns, exempelvis rivs många byggnader utan att stålet tas tillvara, eller att kvalitén på materialet försämras.

Endast en fjärdedel av materialvärdet för stål, aluminium, cement, plast och papper finns kvar efter en användningscykel och hela 42 miljarder kronor går förlorade varje år, bara för dessa fem material.

– En stor del av de mångmiljardbelopp som årligen går förlorade skulle kunna återtas till 2040. Exempelvis behöver vi bättre produktdesign och återvinningssystem. Det är en stor industriell möjlighet och utmaning för både näringslivet och politiken, säger Anders Wijkman, ordförande för Återvinningsindustrierna, i en kommentar.

Återvinningsindustrierna har nu lanserat ett upprop där företag som IKEA, NCC, Houdini, Axfood, H&M och Vasakronan förbinder sig att öka sina inköp av återvunnet material och att öka andelen produkter som är designade för återvinning.

På bilden: Anders Wijkman
Foto: Jan-Erik Henriksson TT

ANNONS

Annons
Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.