Sverige har högst byggpriser i EU

Sverige har högst byggpriser i EU

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Byggkostnaderna i Sverige är de högsta i EU. Det visar siffror från EU:s statistiska centralbyrå, rapporterar Dagens Nyheter.

Högre materialkostnader än i andra länder är en av orsakerna bakom de höga byggkostnaderna. Dålig konkurrens uppges vara en annan anledning. Få utländska företag bjuder på offentliga upphandlingar och många av byggprojekten slukas av de fyra stora byggjättarna. I december presenterade även SABO en rapport som visar att många utländska företag som vill ta sig in på den svenska marknaden upplever utmaningar i form av krångliga kontrakt och snåriga bygg- och arbetsmiljöregler. I rapporten ger SABO råd om hur deras etablering i Sverige kan underlättas och där SABO lyfter fram förslag på åtgärder.

– För att kunna öka allmännyttans bostadsbyggande behöver vi få in fler och bättre anbud. Konkurrensen måste öka och priserna pressas. Ett sätt är att underlätta för utländska bolag att ta uppdrag i Sverige. Med deras erfarenheter i ryggen ser jag flera åtgärder som vi bör sätta in, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på SABO.

“Det är naturligt att det är dyrt att bygga här”

Att Sverige har högre byggkostnader än övriga Europa är inte så konstigt, menar Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Annons

– Sverige är dyrt generellt sett. Vi har högre kostnader än EU-snittet på livsmedel, transport med mer. Det är naturligt att det är dyrt att bygga här och kanske ska vara så, säger han i intervjun med Dagens Nyheter.

Björn Wellhagen menar vidare att lönerna är relativt höga i Sverige och att det också ställs höga miljökrav. Att priset på mark har ökat rejält är en annan bidragande faktor. Däremot håller Björn Wellhagen inte med om att konkurrensen skulle vara dålig, han lyfter istället fram kompetensbristen inom byggbranschen som ett större problem.

– Det är brist på yrkesarbetare, tjänstemän, lantmätare, arkitekter, tekniska konsulter. Dessutom har införande av bolånetak och amorteringstak gjort det svårare att finansiera alla lägenheter, säger han.

Kommuner ställer olika krav

Enligt en utredning om konkurrensen på byggmarknaden från Stockholms universitet är det stor skillnad på vilka krav de svenska kommunerna ställer på byggande. Detta minskar möjligheten för byggare att nå skalfördelar genom att leverera ungefär samma typ av hus till flera kommuner. Industribyggda färdiga moduler skulle kunna sänka kostnaderna, säger Sten Nyberg, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, till Dagens Nyheter.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.