Svenskt trä hyllas när Svenska Institutet firar 50 år i Paris

Le Pavillon Hexagonal. Foto: In Praise of Shadows

Svenskt trä hyllas när Svenska Institutet firar 50 år i Paris

ANNONS

Annons

I trädgården på Svenska Institutet i Paris står en ståtlig paviljong i svenskt trä. Utformad för att kunna återmonteras igen och åter igen. Målet är att genom design- och arkitektursamarbete skapa en plats med återbruk och lösningar för klimatet i fokus.

Det är i samband med 50-årsfirandet av Svenska Institutet i Paris som branschorganisationen Svenskt Trä, som en huvudpartner i Swedish Design Movements satsning under september månad, initierat paviljongen tillsammans med Sveriges Arkitekter. Arkitektkontoret In Praise of Shadows står bakom gestaltningen av “Le Pavillon hexagonal” med sin hexagonala form, och konstruktionen är framarbetad av byrån i samarbete med Ramboll och Svenskt Trä.

Tillverkad av spillmaterial

Paviljongens interiöra miljö har växt fram i nära dialog mellan formgivaren Marie-Louise Hellgren, Hearthearth Lab och arkitektbyrån. Stor vikt har lagts vid upcycling, att återanvända och ta vara på exempelvis biprodukter in i nya produkter. Marie-Louises hexagonala bord har utvecklats tillsammans med Bröderna Wigells och är tillverkat i spillmaterial från träproduktion och färgat med naturlig indigo. Under paviljongens tak ses också Marie-Louises pall “Lilla Snåland” för Stolab, även den tillverkad av spillmaterial.

– Med den här satsningen som helhet vill vi visa på möjligheten att återanvända, tänka nytt och tänka samarbete som sträcker sig mellan aktörer och över landsgränser. Sverige har en lång tradition med både trä och träexport och vi ser hur vi kan utöka samarbetet med Frankrike och i det bidra med vår kunskap kring klimatbra träkonstruktioner och vad det kan generera på ett långsiktig plan, säger Björn Nordin chef för arkitektur och design på Svenskt Trä.

Paviljongen blir under september månad, den stora design- och modemånaden i den franska huvudstaden, en symbol för vänskap och samverkan. Den belyser vikten av samarbete för att nå de globala klimatmålen och visar upp träbyggandet och materialet trä som möjliggörare. Dess hexagonform känns också igen från kommunikationen kring ekosystemtjänster i de globala målen.

– Som tillfälligt rum på plats i Paris under Swedish Design Movement, blir paviljongen en tydlig samlingsplats för samtal om hållbarhet och arkitektur, med trä i fokus, och där design är en tydlig drivkraft i innovation och utveckling, säger Tove Dumon Wallsten,  Arkitekt SAR/MSA, producent, Sveriges Arkitekter.

Paviljongen med alla interiöra objekt står på plats från den 3: e september till den 31: a december 2021.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.