Sveaviken bygger flyttbara byggnader i Brunnshög

Sveaviken bygger flyttbara byggnader i Brunnshög

ANNONS

Annons

Sveaviken får chansen att förverkliga sina projekt i tre bostadsbyggrätter längs Solbjersvägen. Det blir Brunnshögs första demonterbara hus och mini-vindkraftverk.

I mars avgjordes en markanvisningstävling för tre bostadshus vid Brunnshögstorget och Nobelparken i Brunnshög. Till sist utsågs vinnare, men juryn gav rekommendationen att fler av deltagarna skulle få chans att genomföra sina projekt. Lunds kommun följde rådet och i våras kontaktades de fem tävlande som låg i täten efter vinnarna.

De tävlande fick stå fast vid sina förslags kvalitetslöften för hållbarhet och innovation, men fick möjlighet att höja sina bud för priset för Lunds kommuns mark. På onsdagen beslöt tekniska nämnden i Lunds kommun att ge Sveaviken rätten att utveckla sina tre projekt i Portkvarteren i centrala Brunnshög. Priset höjdes med sexton procent till 7 210 kronor per byggd kvadratmeter bruttoyta. Fastigheterna blir synliga från infartsrondellen och två av dem ligger längs Solbjervägens norra sida. De kommer ritas av olika arkitekter, enligt anbudet.

Vindkraft på tak

Det blir Brunnshögs första demonterbara hus med stommar av stål som kläs med trä. Det ska möjliggöra framtida återbruk och till och med flytt av byggnaderna om det skulle bli önskvärt. Redan vid inflyttning ska det finnas system för odling på tak, gårdar och inomhus i moduler, och en återbrukslokal med verkstad, bytesverksamhet och café. Utöver detta ska ett mindre vindkraftverk prövas på tak och solceller installeras för att komplettera bergvärme och lågtempererad fjärrvärme som tillvaratar överskottsenergi från MAX IV och ESS.

– Vinnarförslaget ligger helt i linje med Lunds kommuns mycket höga ambition för ett hållbart Brunnshög. Mängden konkurrenskraftiga tävlingsbidrag är också ett kvitto på att Lunds kommun och Brunnshög är en mycket attraktiv plats för de som både vill bygga bostäder och bidra till en bättre framtid, säger Fredrik Ljunghill (M), byggkommunalråd.

– Det här blir väldigt intressant att följa, eftersom många innovationer prövas. Det är första mini-vindkraftverket i Brunnshög och första husen som byggs med tanke på återbruk, säger Eva Dalman, projektchef för Brunnshögsprojektet, Lunds kommun.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.