ANNONS
Studenter föreslår miljövänligare och tätare Kalix

Studenter föreslår miljövänligare och tätare Kalix

annons
ANNONS

En lugnare, miljövänligare och tätare stad mer anpassad för gående än för stressade bilister. Så ser visionen ut för ett framtida Kalix enligt det stadsplaneringsförslag som studenter från masterprogrammet Planering och byggande i krävande klimat vid Luleå Tekniska Universitet har tagit fram.

Projektgruppen bestod av 12 studenter med olika kompetensområden som stadsbyggnadsstudenter och civilingenjörer inom bland annat väg-och vattenbyggnad, el och projektledning.

– Syftet var att utveckla gångtrafik i förhållande till biltrafiken på ett sätt som skulle leda till fotgängare får företräde i de flesta trafiksituationer inom centrumområdet. Det fanns också en önskan att samtidigt förbättra förbindelsen mellan centrum och det gröna området mot Kalix älv. Generellt syftar förslaget till att skapa miljöer med väsentligt förbättrade villkor för persontrafik, säger Agatino Rizzo, biträdande professor inom arkitektur vid Luleå tekniska universitet.

För att uppnå en mer levande och mer skyddad centrumområde var förslagen främst inställda på förtätning av centrumområdet samt utveckling av ineffektivt använda områden.

Illustration: Luleå Tekniska Universitet

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.