Storskalig koldioxidavskiljning ett steg närmare i Köpenhamn

Storskalig koldioxidavskiljning ett steg närmare i Köpenhamn

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En anläggning för koldioxidfångst ska reducera utsläpp från avfallsanläggningen Amager Ressource Center (ARC) med 500 000 ton koldioxid årligen. Projektet har nu gått vidare i kvalificeringen för att få medel från EU:s innovationsfond.

Planen är att när koldioxiden har fångats in, transporteras den via ett kort rör till speciella tankar på CMP:s närliggande terminal på Prøvestenen. Härifrån pumpas koldioxiden ombord på fartygen, som skeppar den vidare ut till Nordsjön, där den lagras i tömda oljereservoarer under marken.

Annons

Får ARC och den dansk-svenska hamnoperatören CMP del av stödet är avfallsenergianläggningen ett steg närmare mot att årligen kunna förhindra att 500 000 ton koldioxid släpps ut och därigenom leverera betydande klimatförbättringar för Danmark. Det kommer också att hjälpa Köpenhamn att nå målet att bli världens första koldioxidneutrala huvudstad 2025 och nå den nationella målsättningen om att reducera Danmarks utsläpp av koldioxid med 70 procent före 2030. Konkret motsvarar en reducering på 500 000 ton cirka en procent av Danmarks samlade utsläpp.

– Om vi når framgång med den här ansökan är vi ett stort steg närmare att bidra kraftfullt till både Köpenhamns och regeringens klimatmål. Men det kräver också nationellt stöd och vi väntar därför med stort intresse på regeringens nationella strategi för avskiljning och lagring av koldioxid som ska komma innan sommaren. Med rätt beslut kan Danmark återta den gröna ledartröjan och fungera som inspiration för resten av världen med de effekter det kan få för export av danskt kunnande, säger ARC:s vd Jacob H. Simonsen.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.