Stockholms nya stadsdel vann Planpriset

Stockholms nya stadsdel vann Planpriset

Det blev Stockholms stadsbyggnadskontor som fick ta emot Planpriset på Arkitekturgalan igår för den nya stadsdelen Södra Skanstull som ska knyta ihop Södermalm med Gullmarsplan.

För att stimulera, utveckla och ge spridning åt goda exempel delar Sveriges Arkitekter varje år ut Planpriset för årets bästa samhällsplanering eller stadsplanering. Juryn belönar ett väl utfört planarbete som tar sig an en eller flera angelägna stadsbyggnadsfrågor.

Årets vinnare, stadsdelen Södra Skanstull, ska knyta ihop Södermalm med Gullmarsplan och de som jobbar och bor i området har varit delaktiga i planprocessen.

Juryns motivering löd:

”Den omsorg om människorna på platsen som ligger till grund för planprogrammet för Södra Skanstull ger det en stark lokal förankring. Det blir trovärdigt att dess stadsbyggnadsstrategi leder till en dynamisk och levande stadsmiljö av stort värde för att på sikt utvidga Stockholms innerstad mot söderort. Utmaningen att läka staden i den här typen av ytterst komplexa miljöer blir allt vanligare i våra städer. I Södra Skanstull har Stockholm lyckats visa att det kan vara möjligt.”

Illustration: Stockholms stad

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment