Start för ombyggnad av ställverket i Värtan

Start för ombyggnad av ställverket i Värtan

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Efter drygt fem år av förberedelser sätts spaden i marken för ett av elnätsföretaget Ellevios mest komplexa infrastrukturprojekt. Det 100-åriga ställverket i Värtan byggs om för att bli ett nav i Stockholms framtida elförsörjning.

Från ett utomhusställverk motsvarande två fotbollsplaner ska ställverket i stadsdelen Hjorthagen omformas till ett komprimerat inomhusställverk. Syftet är att förstärka förmågan att ta emot och distribuera el till en stad som förutspås öka elanvändningen med femtio procent de kommande 25 åren. När den nya stamnätstationen står färdig 2026 kommer Stockholm vara förberett för att kunna ta emot och fördela den ökade mängd el staden kan ta emot när Svenska kraftnät i sin tur byggt ut förmågan att föra in mer el till Stockholm.

– Det här är en betydande investering och en av flera insatser Ellevio gör för att lösa kapacitetssituationen i Stockholm, rusta för en enorm ökning av elförbrukningen och förverkliga stadens mål om ett fossilfritt, klimatpositivt Stockholm 2040, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio. Moderniseringen av Värtan är avgörande, både för att lösa den ansträngda kapacitetssituationen och för att förverkliga Stockholms klimatmål.

Annons

Bakom utformningen av det nya ställverket står arkitektbyrån Urban Design. Entreprenör i projektet är Linxon, med NCC som underentreprenör.

– Vi ser fram emot att delta i arbetet för att förnya och säkra elleveranserna i Stockholm. Ett projekt som detta, som är driftsatt under hela byggtiden, kräver både precision i projektledning och projektkoordination, vilket vi kommer säkerställa genom ett tätt samarbete med Linxon och Ellevio, säger Henrik Landelius affärsområdeschef NCC Building Sweden.

Illustration: Urban Design

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.