Det finns flera sätt att dra ner på energiförbrukningen från hissar och utvecklingen av mer resurssnåla hissar drivs på av en ökande efterfrågan.
Tack vare att de flesta stora företag idag har ett stort fokus på att effektivisera sina produkter kommer nya innovationer och hisslösningar fram hela tiden.
Det första man bör göra är att satsa på en uppgradering och en modernisering av hissen eller att byta ut den till en ny. Man bör efterfråga en kalkyl hos leverantören för att få en uppfattning om vad valet av hiss har för inverkan på energiförbrukningen.
Man kan sedan till exempel modernisera hissen genom att välja moderna komponenter som förbrukar mindre energi vad gäller hissmaskin, drivsystem, signalisering och genom att välja ett moderns styrsystem som stänger av belastningar när hissen inte används. Har man en större hiss med intensiv drift kan man även använda utrustning för återmatning av energi från hissen.När en hiss bromsar på väg ner så blir det en form av generator, ungefär som en vindkraftsnurra, och överskottsenergin skapas som kan matas ut i fastigheten. Om man har en hög intensitetstrafik kan man snabbt räkna hem det ekonomiskt.
Belysningen tar energi
Om man byter ut eller moderniserar sin hiss kan man göra en energibesparing på mellan 20-70 procent. Störst kan besparingen bli för hissar med stor användning, som på kontor, hotell och på sjukhus. En annan viktig aspekt för hissarna är att se över belysningen, en stor energitjuv i hissar. Genom att byta till LED-belysning kan belysningen kosta 80 procent mindre i energi och de håller tio gånger längre än halogenlampor. Man kan även se till att belysningen stängs av när hissen inte används.
Årlig besiktning
Glöm inte den årliga besiktningen av hissen. Du som Fastighetsägare ansvarar för att denna genomförs. En oberoende besiktningsman från ett ackrediterat besiktningsorgan ska kontrollera alla säkerhetsanordningar och utifrån journalen bekräfta att hissen har fått tillfredsställande skötsel. Vid allvarligare brister måste hissen stängas av. Det gäller även vid upprepande mindre allvarliga brister.