HSB Mölndal lockades att välja ett alternativ till en traditionell renoveringsfirma när faktorer som kortare arbetstid på plats och en löpande dialog med de boende lyftes. Med sitt nytänk blev Modexa attraktivt, när deras hyresrätter skulle renoveras. Resultatet är gladare hyresgäster – något som märktes redan under förstudien.
När HSB Mölndal skulle dra igång renoveringar med stambyte i 115 lägenheter i Krokslätt valde de att gå en annan väg än de brukar. Efter noggranna efterforskningar, då de bland annat hälsade på ett av Modexas referensprojekt i Örebro, föll valet på Modexa.
– Modexa arbetar med mjuka värden redan från start. De för en dialog med hyresgästerna och vi får tidigt veta vad de önskar och behöver. Det är framtidens modell, tror jag, säger Lars-Gunnar Börve, affärsområdeschef teknik på HSB Mölndal.
Skapar trygghet
HSB Mölndal är vana vid traditionella renoveringar. Det innebär många hantverkare på plats och en renoveringstid på uppemot åtta veckor. Genom att använda sig av Modexa säkrar de istället en kortare arbetstid på plats och skapar en delaktighet hos de boende från start.
– Vi vill inte hamna i en situation där renoveringen tar tid och blir stökig. Om de boende inte kan bruka lägenheten måste vi avstå från att ta ut hyra. Det finns därför också ekonomiska incitament i att ändra modell, säger Lars-Gunnar Börve.
Modexas affärsmodell visade sig vara framgångsrik redan under förstudien, som blev klar vid årsskiftet. Flera av de boende har uttryckt glädje över att ha blivit hörda.
– De uppskattar inte minst igenkänningsfaktorn i sin lägenhet, det vill säga att en och samma person är på plats varje dag. Arbetssättet innebär en otrolig trygghet för våra hyresgäster. Modexa har smidiga lösningar som underlättar för alla parter,
säger Camilla Kärrman, förvaltare på HSB Mölndal.
Fokus på mänsklighet
På Modexa vet man att det är lika mycket ett socialt som tekniskt projekt att renovera bostäder. Förstudien bygger på fyra perspektiv: bostadsbolagets intresse, hyresgästens bästa, bostadsfastighetens behov samt själva genomförandeprocessen. Studien avslöjar hyresgästens önskningar och behov i ett tidigt skede.
– Det är lätt att hamna i frågor som rör teknik men det finns fler perspektiv. Genom att faktiskt prata med och fråga hyresgästerna kan vi hitta en balans. De boende vill ofta vara delaktiga. Det handlar i grund och botten om trygghet, säger Peter Freidlitz, affärsrådgivare på Modexa.
Förstudien kan ske genom enkäter, workshops, intervjuer på plats med mera, beroende på varje projekts omfattning. Resultaten ligger sedan till grund för att genomförandet ska kunna ske på ett så effektivt sätt som möjligt.
– Man behöver ha med sig mänskligheten genom hela projektet. Det blir en behagligare resa för alla inblandade; både hyresgäster och bostadsbolag blir nöjdare, säger Peter Freidlitz.