SKB får EIB-lån för att bygga lågenergihus i Stockholm

Kvarteret Ananasen på Södermalm. Illustration: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor

SKB får EIB-lån för att bygga lågenergihus i Stockholm

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, beviljas ett lån på 800 miljoner kronor från Europeiska investeringsbanken för att bygga lågenergihus i Stockholm.

Som första svenska bostadsbolag fick SKB ett lån från EIB på 550 miljoner kronor år 2017. Nu förnyas förtroendet med en större investering, då SKB och EIB har enats om ett lån på 800 miljoner kronor för att bygga energieffektiva bostadsfastigheter i Kista och på Södermalm i Stockholm.

– EIB:s åtagande som EU:s klimatbank och det fokus som finns på energieffektiva byggnader är särskilt viktig just nu. Efterfrågan på energieffektiva lösningar har ökat markant efter den ryska invasionen av Ukraina. Vi är därför glada att kunna stötta ny teknik och marknaden inom detta område, därigenom höjer vi ribban för nya, mer klimatvänliga byggnadsstandarder, säger Europeiska investeringsbankens vice-president, Thomas Östros.

Kvarter i Kista

Lånet ska finansiera byggandet av energieffektiva bostadsfastigheter i två av SKBs nyproduktionsprojekt. Det gäller kvarteret Ananasen på östra Södermalm med 153 lägenheter och kvarteret Torshamn i Kista äng med 164 lägenheter. Energiförbrukningen i fastigheterna kommer att ligga under 55kWh per kvadratmeter och år, vilket är cirka 25 procent under det svenska myndighetskravet.

– Vi är stolta över att få förnyat förtroende av EIB, att vi ses som en aktör som driver på en hållbar omställning. I en tid när vi ser att byggen och utvecklingsprojekt börjar stanna av då branschen pressas av stigande material- och energipriser, innebär detta att vi kan fortsätta hålla tempo i våra projekt, säger Ingrid Gyllfors, vd på SKB.

Under 2021 investerade EIB € 212,586,000 i lån till svenska lågenergiprojekt gällande både offentliga, kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.