Skanska lanserar betong med lägre klimatbelastning

Skanska lanserar betong med lägre klimatbelastning

Bolaget lanserar den nya produkten Grön Betong. Efter den 11:e mars 2019 kommer Skanska att erbjuda en betong som enligt företaget har upp till 50 procent lägre klimatbelastning.

Ludvig Dahlgren är teknisk specialist på region Betong och har under en längre tid arbetat med projektet Grön Betong på Skanska. Målet har varit att ta fram miljövänliga alternativ för husbyggande genom att sänka betongens koldioxidpåverkan. En utmaning har varit att hitta materialsammansättningar som fungerar för olika typer av användningsområden.

– En utsatt utomhusmiljö har en tuffare exponering än en inomhusvägg. Vi har tittat på olika behov och tagit hänsyn till dem när vi har tagit fram de nya produkterna, berättar han.

Masugnsslagg minskar klimatpåverkan

Den nya betongen som företaget har tagit fram är anpassad för tre olika användningsområden: vägg, bjälklag och garage. Andelen cementklinker har minskat genom byte till masugnsslagg och på så sätt har betongen fått lägre klimatpåverkan. Projektet med Grön Betong innebär att koldioxidutsläppen minskar med 52 procent för vissa användningsområden, uppger bolaget.

Foto: Skanska

 

Relaterade artiklar

Leave A Comment