Skandinaviens första nollenergihotell invigs

Skandinaviens första nollenergihotell invigs

ANNONS

Annons

Den 1 juni invigs House of Choice i Arenastaden, Solna. En elva våningar hög byggnad, som med hjälp av solceller, passivhusteknik och geoenergi blir Skandinaviens första nollenergihotell och världens mest solcellstäta.

White Arkitekter har skapat hotellet tillsammans med Fabege och Nordic Choice Hotels. Förutom 336 hotellrum rymmer byggnaden en kontorsdel för Nordic Choice Hotels svenska huvudkontor och 88 long stay-lägenheter.

Byggnaden försörjs med kyla och värme från värmepumpar som effektivt laddar och hämtar energi från borrhålslager och har certifierats enligt FEBY Guld Plushus. Den södervända fasaden och taket har klätts med över 2 500 kvadratmeter solceller, vilket täcker byggnadens årsförbrukning av el. På House of Choice bidrar de i stället till takets form och på fasaden sitter de inbyggda i glaspaneler i olika färg och form. Genom etsning av solcellsglaset och med räfflor skapas en livfull fasad utan att solcellernas effektivitet påverkas.

– Att nå nollenergi var projektets tydliga och gemensamma målsättning. Det visar att ett gott lagarbete och rätt prioriteringar leder till goda resultat – genom hela processen, säger Petter Wesslander, handläggande arkitekt på White Arkitekter.

Foto: Jesper Westblom

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.