Site Zero ska bli världens största anläggning för plaståtervinning

Site Zero ska bli världens största anläggning för plaståtervinning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Svensk Plaståtervinning i Motala har förvärvat 85 000 kvadratmeter fastighetsyta för att under kommande år bygga ut sin verksamhet. I samband med detta har Svensk Plaståtervinning valt att teckna ett treårigt avtal om totalförvaltning med Riksbyggen.

Svensk Plaståtervinning har målsättningen att gå från att vara Europas till att bli världens största anläggning för plaståtervinning. Svensk Plaståtervinning rekordinvesterar en miljard kronor i en hypermodern anläggning som kommer stå färdig 2023.  Med en fördubblad kapacitet kommer organisationen att kunna hantera 200 000 ton plastförpackningar per år. Site Zero ska vara helt klimatneutral med noll utsläpp. Anläggningen ska drivas av förnybar energi. Den plast och övrigt avfall som inte kan återvinnas kommer att kunna skickas till energiutvinning utan klimatutsläpp, så kallad CCS, Carbon Capture Storage. Det finns även planer på att producera egen förnybar energi med solceller på byggnadens stora platta tak.

Riksbyggen kommer att hantera alla delar, från ekonomisk och teknisk förvaltning till fastighetsdrift och utemiljö. Den teknisk förvaltningen och fastighetsdriften kommer att ha stort fokus på energieffektivisering, uppger Riksbyggen. Det blir en modern skötsel av utemiljön där stora delar kommer att robotiseras.

– Vi är mycket glada och stolta över avtalet med Svensk Plaståtervinning. Att knyta band med en samarbetspartner som inte bara står inför en spännande resa av expansion utan också lever och andas hållbarhet känns fantastiskt bra, säger Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.