Sergelhuset blev årets LEED-projekt på Sweden Green Building Awards

Foto Vasakronan/TMRW

Sergelhuset blev årets LEED-projekt på Sweden Green Building Awards

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 11 november korades vinnarna i Sweden Green Building Awards där bland annat Sergelhuset i Stockholm, Masthuggskajen i Göteborg och Region Stockholms utbyggnad av tunnelbanan till Barkaby hyllades.

Sweden Green Building Awards delas årligen ut till personer och projekt som visat de bästa exemplen på hållbart samhällsbyggande i Sverige. Bland annat utses Årets LEED-byggnad/projekt, som denna gång gick till Vasakronans projekt Sergelhuset i Stockholm. “Sergelhuset är ett enastående exempel på ett harmoniskt och integrerat tillvägagångssätt för social och miljömässig hållbarhet med en suverän gestaltning mitt i centrala Stockholm. Projektet är banbrytande inom ett antal hållbarhetsinitiativ, från omfattande bevarande av betongstommen till regnvattenbesparing och innovativa energilösningar,” lyder juryns motivering.

– Trots att två av tre arkitekter inledningsvis rådde oss att riva hela kvarteret så fattade vi ett medvetet beslut att behålla betongstommen. Med det beslutet har vi framgångsrikt undvikit stora mängder Co2-utsläpp och tagit ett litet steg på vägen mot klimatneutralitet, säger Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan.

Annons

LÄS MER: Historiskt kvarter väcks till liv

Masthuggskajen i Göteborg blev årets Citylab-projekt för projektets hållbarhetsprogram som juryn menar har tagits fram på ett unikt sätt “i bred samverkan med samtliga aktörer med ett innovativ fokus på social hållbarhet”. Sävehuset/Wisbygymnasiet blev Årets miljöbyggnad, Foajén Årets BREEAM-byggnad och Region Stockholms projekt med att förlänga den blå tunnelbanelinjen till Barkaby utsågs till Årets utmärkelse i hållbar infrastruktur. Hans Wallström, hållbarhetschef på Skanska Commercial Development Nordic, blev Årets person inom hållbart byggande.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.