Säteriet i Mölnlycke blev årets bästa renoveringsprojekt

Säteriet i Mölnlycke blev årets bästa renoveringsprojekt

Annons
annons

För femte året i rad lyfter Sveriges Allmännytta fram årets bästa renoveringsprojekt. Priset, som nyligen delades ut på Fastighetsdagarna i Göteborg, gick till det allmännyttiga bostadsföretaget Förbo AB för projektet Säteriet i Mölnlycke.

“Med välbeprövade metoder anpassade till projektet har området i god förvaltningsanda genomgått en varsam renovering. Området har nått nya höjder genom bevarande av de arkitektoniska värdena, kloka materialval och skapande av attraktiva utemiljöer. Fastighetsägaren har utgått från de boendes behov och i kombination med estetik fokuserat på effektiv förvaltning. Ett framgångsrikt projekt som kan inspirera många,” lyder juryns motivering.

– Vi är superglada och grymt stolta över detta, säger Marie Keidser von Heijne, HR- och kommunikationschef på Förbo.

Tagit vara på kvaliteter i området

Säteriet ligger i utkanten av Mölnlycke och Förbos största bostadsområde med drygt 730 lägenheter, byggt under miljonprogramsåren. Renoveringen omfattade bland annat badrum och stammar, nytt ventilationssystem och byte av fasader och balkongfronter.

– För oss har det varit viktigt att ta vara på de stora kvaliteter som finns i området, lyfta fram det som är fint och det som man kanske inte alltid tänker på i vardagen. Att behålla den tidstypiska sjöstensfasaden är ett sådant exempel, säger Peter Granstedt, vd på Förbo.

Även utemiljön har gjorts om, med nya bord och bänkar, cykelparkeringar under tak, plantering av nya växter och träd och förra året invigdes en ny stor aktivitetspark i anslutning till området. Hyresgästerna som bor i markplan i loftgångshusen har fått en egen privat trädgård.

– En viktig anledning till det framgångsrika arbetet har varit kommunikationen med våra hyresgäster. Förutom återkommande enkäter och informationsblad har vi haft en referensgrupp med redan från start. Dessutom har vi en ombyggnadssamordnare som jobbar med renoveringen på heltid, säger Peter Granstedt.

Ett hedersomnämnande gick även till Lunds Kommuns Fastighets AB för Eddan, en del av stadsutvecklingen Linero och ÖrebroBostäder AB för Kvarteret Karmen.

Rönngården, Säteriet. Foto: Förbo

Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.