Sålde 200 000 ton Merit under 2024 – minskar koldioxidutsläppen med över 130 000 ton

Sålde 200 000 ton Merit under 2024 – minskar koldioxidutsläppen med över 130 000 ton

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Swecems fabrik i Oxelösund har under 2024 fortsatt att öka produktion av Merit, ett klimatförbättrat bindemedel som ersätter cement i betongtillverkning. Genom att använda Merit, som är baserad på slagg från SSAB:s råjärnsproduktion, minskas klimatpåverkan markant jämfört med cement.

Under 2024 levererade Swecem över 200 000 ton Merit till sina kunder, vilket motsvarar en besparing på över 130 000 ton koldioxid jämfört med utsläppen från att producera samma mängd traditionell cement. För att sätta detta i perspektiv: denna klimatbesparing motsvarar utsläppet från över 80 000 genomsnittliga bensin- och dieselbilar under ett helt år​​.*

– Det är en fantastisk besparing som visar vilken stor skillnad alternativa bindemedel kan göra, säger Mathias Ullgren, försäljningschef på Swecem.

Effektivt och klimatvänligt bindemedel

Cementproduktion är en av de största källorna till byggsektorns klimatavtryck, man brukar räkna med utsläpp på 700–900 kg CO₂ per producerat ton. Merit är ett alternativt bindemedel, en så kallad GGBS (Ground Granulated Blast Furnace Slag), alltså finmald masugnsslagg som blir över vid framställningen av råjärn.

– I vår produktionsanläggning har vi någonting som vid första anblick ser ut som en silo av större modell, men i själva verket är det en industriellt dimensionerad kvarn där slaggen mals ner till ett fint pulver liknande cement, säger Mathias Ullgren.

Genom att använda Merit, som släpper ut mindre än 40 kg CO₂ per ton, kan klimatpåverkan vid betonganvändning reduceras med mer än ett halvt ton för varje ton cement som ersätts. Produkten har kommit att spela en nyckelroll i omställningen mot en mer hållbar byggsektor.

Beprövad lösning med lång historia

Trots den moderna efterfrågan på klimatförbättrad betong är Merit ingen nyhet. Flera kända byggnader, som Skatteskrapan i Stockholm och ett flertal vattenkraftverk, byggdes redan för decennier sedan med slagg som bindemedel.

– På den tiden valde man slagg för dess prisvärdhet och goda tekniska egenskaper, säger Mathias Ullgren. I dag kan vi addera ett ännu viktigare skäl – klimatet.

Swecem fortsätter att leda utvecklingen mot en hållbar byggindustri och hoppas kunna öka produktionskapaciteten för Merit i framtiden för att möta den växande efterfrågan på klimatvänliga alternativ.

*: Beräkningen är baserad på att produktion av 200 000 ton Portlandcement genererar 140 000 ton CO₂ (beräknat på 700 kg CO₂ per producerat ton) medan samma mängd Merit genererar 8 000 ton (beräknat på 40 kg CO₂ per producerat ton), alltså 132 000 ton mindre. Med en genomsnittlig personbil som släpper ut 107 gram CO₂ per kilometer och kör 1 500 mil per år, motsvarar en besparing på 132 000 ton CO₂ utsläppet från 82 243 bilar som tillsammans kör 123 364 486 mil under ett helt år. Uppgiften om 107 g CO₂/km är hämtad från CO2 emissions from new passenger cars in Europe: Car manufacturers’ performance in 2023, International Council on Clean Transportation.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.