Så kan social hållbarhet mätas

Rebecca Rubin, Sveafastigheter

Så kan social hållbarhet mätas

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Trivsamma och trygga hem är i ropet, kanske mer än någonsin och här har Sveriges bostadsbolag en viktig funktion att fylla. De är en viktig komponent i att skapa tilltalande hem, kvarter och lokalsamhällen, både i den byggda miljön och genom sociala åtgärder och aktiviteter.

Att sätta mål, analysera lokala sociala strukturer, mäta, följa upp och utvärdera arbetet med social hållbarhet har hittills varit trevande, men allt fler bostadsbolag sätter sociala KPIer för att konkretisera arbetet. Sveafastigheter har haft socialt värdeskapande i sitt DNA från start och delar sina sociala KPIer med branschen.

Alla har rätt till ett tryggt boende

Sveafastigheter har den övergripande visionen för arbetet med social hållbarhet att alla ska ha tillgång till ett tryggt och bra boende oavsett socioekonomisk bakgrund, tid i Sverige, ålder, kön eller läggning. Med avstamp i hemmet, konkretiserats visionen genom fem fokusområden för socialt värdeskapande.

– Nyckel för oss är att det sociala värdeskapandet är en del av och förankrat i kärnverksamheten – att utveckla och förvalta bostäder. Med tydliga fokusområden kan vi identifiera mål för arbetet både på platsspecifik fastighetsnivå och på aggregerad företagsnivå. Hela organisationen är involverad och vi är flera ansvariga som löpande och årligen rapportera in resultat, säger Rebecca Rubin, affärsutvecklare och chef för social hållbarhet, Sveafastigheter.

Fem fokusområden

Sveafastigheters arbete med socialt värdeskapande är en del av kärnverksamheten, indelat i fem fokusområden med 18 tillhörande KPIer. De fem fokusområdena är: Mångfald och jämlika livschanser, Trygghet och gemenskap, Hem för fler, Hållbar livsstil samt Arbetsmiljö och arbetsvillkor. Fokusområdena relaterar till samtidens sociala utmaningar (den hala tvålen – regeringskansilet).

Exempel på vad Sveafastigheter mäter och följer upp:
* Antalet satsningar för att stärka lokalsamhället i socioekonomiskt svaga områden.
* Antal fastigheter som erbjuder hem som kompletterar befintligt bostadsbestånd med fler sätt att bo.
* Antal granngemensamma aktiviteter.

Delar gärna insikter

Nyligen startade HS30, Hållbart Stockholm 2030, upp ett arbete med att ta fram ett branschgemensamt sätt att mäta och följa upp social hållbarhet. I arbetsgruppen ingår bland andra Rebecca Rubin.

– Vi delar gärna med oss av vårt arbete till våra branschkollegor och lyssnar in andra som arbetar med frågorna för att utveckla och uppnå ett så bra arbetssätt som möjligt. Det är en gemensam fråga som får kraft av att vi mäter och följer upp samma parametrar, säger Rebecca Rubin.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.