Så blir husen i Gävles nya stadsdel Godisfabriken

Så blir husen i Gävles nya stadsdel Godisfabriken

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Träfasader, inomhusgrönska, vinterträdgårdar, gemensamma ytor för hyresgästerna och smarta miljölösningar är några av inslagen i de två hus som Gavlegårdarna vill bygga i stadsdelen Godisfabriken.

2015 klubbades visionen för Godisfabriken. På industriområdet där Ahlgrens tidigare haft sin tillverkning, skulle ges plats för ungefär 750 nya bostäder, men också kommersiell verksamhet, service och nya mötesplatser. Förutom Gavlegårdarna, som äger byggrätten för området, ska sju andra byggherrar vara med och bidra till att Godisfabriken blir en stadsdel med olika hustyper och upplåtelseformer.

Gavlegårdarna söker nu bygglov för de två hus som blir porten in till den nya stadsdelen.

– Vår ambition är att skapa ett modernt kvarter som direkt gränsar till de industrifastigheter som bevaras på området. Vi bidrar till en stadsdel som får liv och rörelse under dygnets alla timmar, men som också ger de boende nya möjligheter till ett hållbart liv, säger Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna.

Vinterträdgårdar på fasaderna

De två husen – ett på femton våningar och ett på sju – är ritade av Jason Pomeroy, eko-arkitekt med säte i Singapore, i samarbete med Arkitektgruppen i Gävle AB. Konstellationen vann den upphandling där flera arkitekter lämnade anbud och där en jury i början av året utsåg det vinnande förslaget.

Annons

– Vi ville ha någon som kunde tänka utanför boxen, som hade en vana att skapa miljöer för umgänge inne i fastigheten och som kan ta vara på det gröna i stadsmiljön. Jason Pomeroy är en känd visionär som jobbar i städer där man är tvungen att integrera grönska och möjlighet till både gemenskap och odling i de hus man designar. Han har dessutom alltid ett fokus på hållbarhetens tre ben, säger Lars Bergmark, affärsutvecklare på Gavlegårdarna.

Hus får fasader i trä, taken blir gröna och har solceller, men grönskan tar också plats på fasaderna genom de vinterträdgårdar som hör till de flesta lägenheter. Olika miljölösningar som tar tillvara både överskottsvärme och solenergi installeras. Sopnedkasten för rest- och matavfall är direktkopplade till en sopsug som töms en gång per vecka.

– Att designa ett boende för Godisfabriken är en fantastisk möjlighet för mig som arkitekt. Jag, som är van att hitta lösningar för att hålla värmen ”ute”, får nu istället en utmaning i att behålla värmen i lägenheterna, säger han och fortsätter: Därför är jag både glad och stolt över att vi har lyckats utmana den förutfattade mening som säger att man i Sverige bara kan nyttja sin balkong under några få månader om året. Här har vi skapat flexibla vinterträdgårdar som går att anpassa efter fyra årstider och som kan användas på olika sätt, hela året, säger Jason Pomeroy.

Byggstarten för Gavlegårdarnas hus är planerad till det andra kvartalet år 2020.

Illustration: Pomeroy Studio

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.