Ronneby kommunkoncern står inför stora samhällsutmaningar men också tillväxtmöjligheter – en situation som kräver nytänkande och anpassning. För att kunna erbjuda hållbara välfärdstjänster och möta både dagens och framtidens krav har kommunkoncernen initierat projektet Roadmap 2026, ett strategiskt förändringsprojekt med huvudmålet att trygga en hög nivå av välfärd och service för alla invånare.
Projektet, som startades sommaren 2023, omfattar en grundlig genomlysning av kommunens verksamhet men även en analys av de yttre förutsättningar som påverkar kommunkoncernen. Nu har en målbild formats som sträcker sig tom 2026 i första hand men som även kommer att fortsätta in på nästa mandatperiod, både medarbetare och politiker har varit involverade i processen. Roadmap 2026 ska lägga grunden för att kommunkoncernen ska kunna utvecklas till en ännu attraktivare plats att bo, arbeta och verka i, samtidigt som den levererar hållbara och effektiva tjänster till sina invånare.
Möter samhällsutvecklingen och stärkt attraktivitet
Ronneby kommundirektör Carl-Martin Lanér betonar att den förändrade omvärlden och Ronnebys potential är centrala drivkrafter i projektet: “Vår ambition är att Ronneby ska vara en föregångskommun inom hållbarhet och välfärd. Med Roadmap 2026 skapar vi de bästa förutsättningarna för att möta de behov och krav som ställs på oss från omvärlden, samtidigt som vi stärker vårt interna arbete och attraherar rätt kompetens till vår organisation. Tydlighet, helhetssyn och samverkan blir våra ledord framåt.”
De omvärldsfaktorer som identifierats som avgörande inkluderar Sveriges Natomedlemskap, utvecklingen i näringslivet, växande krav på digitalisering och nya infrastruktursatsningar. Ronneby kommuns Roadmap 2026 ska säkerställa att kommunkoncernen kan dra nytta av dessa utvecklingsmöjligheter och erbjuda sina invånare en trygg och modern kommunal service med hög kvalitet och samtidigt erbjuda ett hållbart arbetsliv för kommunkoncernens medarbetare.
Klara och mätbara mål
Förutom huvudmålet att stärka kommunkoncernens förmåga att leverera bra välfärdstjänster har projektet även tydligt definierade effektmål:
Bättre kvalitet och effektivitet i verksamheten – En viktig målsättning är att skapa en mer kostnadseffektiv organisation med förbättrade rutiner och digitala verktyg för att höja kvaliteten på de tjänster som erbjuds.
Säkerställa kompetensförsörjningen – Kommunkoncernen arbetar aktivt för att locka och behålla kompetenta medarbetare, som behövs för att möta det växande behovet av kvalitativa välfärdstjänster.
Projektet drivs i olika steg, och fram till idag har en rad viktiga milstolpar nåtts. Under våren 2024 genomfördes en omfattande nulägesanalys som kartlade kommunkoncernens organisatoriska styrkor och utmaningar. Genom workshopar, där medarbetare från alla kommunens förvaltningar samt politiker från samtliga presidier deltog, har nuläget förfinats och en gemensam målbild för Ronneby kommunkoncern år 2026 etablerats. I september och oktober fortsatte projektet med en ny workshop där medarbetare och politiker konkretiserade en åtgärdsplan som ska leda Ronneby till det önskade läget för 2026.
Om projektet
Projektet syftar till att utarbeta en koncernövergripande handlingsplan som ger kommunkoncernen goda förutsättningar att möta de framtida utmaningarna t ex andelen äldre blir större, kostnaderna ökar snabbare än intäkterna och invånarna förväntar sig enklare, snabbare och mer flexibel service:
Första steget- nulägesanalysen-som genomfördes våren 2024 syftade till att skapa en gemensam förståelse för var koncernen står i olika avseenden bl a påverkande omvärldsfaktorer såsom demografi, hållbarhet, investeringsbehov och kompetensförsörjning.
Baserat på nuläget har ett önskat framtida läge tagits fram, en GAP-analys genomförts och utvecklingsinitiativ formulerats och prioriterats av en tjänstemannastyrgrupp.
Allt sammanfattas i ett förslag till handlingsplan/roadmap med olika initiativ för att flytta fram positionerna.
Initiativen berör bl a platsattraktivitet, administrativa rutiner och stödfunktioner, organisation, organisationskultur, kommunens kärnverksamheter mm.
Nästa steg och implementering
5 november: Överlämning av förslag till slutrapport, roadmap och åtgärder sker till den politiska styrgruppen
7 november: Information till chefer och personalorganisationer
Partierna får en tid på sig att diskutera den internt och sinsemellan.
Formell politisk behandling och beslut i Kommunstyrelsen preliminärt december-januari.
Implementering planeras ske under de kommande åren.
Genom Roadmap 2026 visar Ronneby kommunkoncern sitt engagemang för en hållbar och effektiv utveckling med inriktning på att säkerställa att framtidens Ronneby är en kommun som kan möta invånarnas behov och förväntningar.