Rockwool går över till biogasdriven produktion

Frank Ove Larsen

Rockwool går över till biogasdriven produktion

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Produktion av stenull kräver höga temperaturer och stora mängder energi. Stenullstillverkaren Rockwool har utvecklat en mer flexibel teknik som kan drivas av fossilfria bränslen. Från och med årsskiftet startar två av bolagets danska fabriker produktion med biogas.

– Vi är stolta över att visa att det är möjligt att skifta till fossilfria bränslen även inom energikrävande industrier, säger Frank Ove Larsen, VD för ROCKWOOL Nordics. Specifikt innebär förändringen till biogas i Danmark att vi minskar våra utsläpp med 110 000 ton Co2-utsläpp per år jämfört med våra utsläpp 1990.

50 utvecklingsingenjörer har i samarbete med fabrikerna arbetat för att möjliggöra skiftet till biogas.

Annons

– För svensk byggmarknad innebär skiftet till biogas att en stor del av den isolering vi säljer i Sverige kommer att vara tillverkad med biogas och därmed ha betydligt lägre klimatpåverkan med lägre EPD:er som följd, berättar Jonas Zacharoff, Försäljningsdirektör på ROCKWOOL i Sverige.

Rockwool skiftar till biogas vid sina två danska fabriker från och med januari 2021. Den biogas som kommer användas produceras lokalt på centrala Jylland i Danmark. Koncernen har totalt 47 produktionsanläggningar i 23 länder och målsättningen är att övriga fabriker dra nytta av den teknik som utvecklats i Norden.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.