Den 29 september sade Riksdagen ja till regeringens förslag om tillfälliga ändringar i miljöbalken. Lagändringarna ska göra det möjligt för regeringen att pröva en ansökan om förlängt tillstånd för kalkstensbrytning.
Lagändringen begränsas till situationer då kalkbrytning behövs för att tillgodose väsentliga allmänna intressen och behovet av kalksten inte kan tillgodoses på annat tillfredsställande sätt. Den tillfälliga lagändringen ska börja gälla den 15 oktober 2021 och sluta gälla den 1 januari 2022.
– Det är positivt att riksdagen nu godkänt lagförslaget. Om ett kortsiktigt tillstånd ges av regeringen får Cementa mer tid att bryta ut den kalksten som finns kvar inom tidigare tillståndsgivet område. Det ger oss förutsättningar att upprätthålla leveranserna av inhemsk cement i Sverige under en period samtidigt som vi arbetar med en ny ansökan för ett längre tillstånd, säger Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter på Cementa och HeidelbergCement norra Europa.
Risken för cementbrist är dock fortfarande betydande, menar Comstedt Webb.
– Även om Cementa beviljas tillstånd så finns det risk för överklagandeprocesser som kan stoppa brytningen och därmed leda till akut cementbrist i Sverige.
På branschorganisationen Svensk Betong välkomnar man dagens beslut från riksdagen.
– Lagändringen ger nu regeringen möjlighet att besluta om en tillfällig förlängning av Cementas nuvarande tillstånd för att bryta ur kvarvarande kalksten. På så sätt kan ett akut byggstopp redan i höst undvikas, säger Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong. Men lagändringen ger bara en tillfällig frist. Ytterligare politiska initiativ och besked behövs för att säkra kalkstensbrytning och cementtillverkning i Sverige och Slite på lång sikt, annars riskerar vi att stå inför en cementkris redan under nästa höst.
– Bygg- och anläggningsbranschen ges ett tillfälligt, om än nödvändigt, andrum, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen. Framöver måste tillståndsgivningen bli mer förutsägbar och gå snabbare än i dag