Renat avloppsvatten kan bli resurs vid extremtorka

Renat avloppsvatten kan bli resurs vid extremtorka

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Skulle renat avloppsvatten kunna användas vid extremtorka? Det ska VA-SYD undersöka i samband med en satsning på utvecklingen av kretsloppslösningar för avloppsvatten.

Till 2025 ska VA SYD ha skapat nya produkter och sätt att återanvända restprodukter. För att uppnå målet är det avgörande hur avloppsvattnet tas tillvara. Utvecklingen av kretsloppslösningar för avloppsvatten samordnas nu med VA SYDs infrastruktursatsning i Malmö. I stora drag handlar det om att byta ut centrala delar av Malmös avloppsvattensystem, bygga en ny ledning från Lund till Malmö och bygga om samt bygga ut Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö.

Syftet med infrastruktursatsningen är att kunna hantera ett ökat flöde av avloppsvatten som följd av en stark befolkningsökning. Men VA SYD vill även utveckla sätt att återföra renat avloppsvatten till industri och jordbruk, för att utnyttja vattenresurserna effektivare. Årets varma sommar med ansträngd vattentillgång har varit svår för jordbruket. I framtiden skulle återanvändning av renat avloppsvatten kunna vara en lösning.

– Vatten är ingen oändlig resurs och förutsättningarna för tillgången till vatten förändras över tid. Renat avloppsvatten bör ses som en viktig resurs. Runt om i världen används redan renat avloppsvatten till bevattning av åkermark och användning i till exempel industrier, säger Ulf Nyberg som leder infrastruktursatsningen på VA SYD.

– För jordbruken är klimatförändringar och torrperioder ett problem som renat avloppsvatten skulle kunna vara en lösning på.

Foto: VA SYD

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.