Regeringens miljardsatsning på infrastruktur får ris och ros

Regeringens miljardsatsning på infrastruktur får ris och ros

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Totalt 700 miljarder kronor ska satsas på nybyggnation och upprustning och modernisering av landets infrastruktur enligt regeringens nya nationella plan som presenterades på måndagen.

– Nu gör vi den största järnvägssatsningen i modern tid. Investeringar i samhällsbygget och i det som bygger Sverige starkt och hållbart går före sänkta skatter. Sverige ska ha ett modernt järnvägsnät där tågen går i tid över hela landet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, som tillsammans med klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin presenterade planen den 4 juni.

Planen gäller för åren 2018–2029 och totalt satsas 622,5 miljarder kronor. Utöver det tillkommer 90 miljarder från trängselskatt, banavgifter och medfinansieringar. Bland de satsningar som de totalt 700 miljarderna ska gå till är Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå som påbörjas under planperioden samt en satsning på Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå som påbörjas under planperioden. Regeringen utökar också satsningarna på dubbelspårsutbyggnaden längs Ostkustbanan, mellan Gävle och Kringlan.

“Århundradets investering”

Beskedet om en nationell plan för infrastrukturen 2018-2022 innebär även att Ostlänken kan börja byggas inom den kommande tvåårsperioden.

– Regeringens besked är viktigt, för det innebär att inget får fördröja arbetet med Ostlänken. Vi är eniga i vår uppfattning om att vi vill se en snabb utbyggnad och att man kan börja trafikera de mest belastade sträckorna tidigt, säger kommunstyrelsens ordförande i Linköping Kristina Edlund (S) och Paul Lindvall (M).

Under planperioden avsätts 35 miljarder för Ostlänken. Dagens besked om satsningen har mötts av positiv respons i Norrköping.

Annons

– För Norrköping är det här en väldigt betydelsefull dag; det är oerhört positivt att vi nu kommer till konkret handling. Detta är århundradets investering inom landets infrastruktur, och det är fantastiskt att vi i Norrköping blir delaktiga av den och får ta del av såväl en förbättrad arbetsmarknad som förbättrade kommunikationer, säger Ingrid Cassel (M), oppositionsråd och ledamot i styrgruppen för Ostlänken.

“Missar chans i Skåne”

Men den nationella planen för infrastruktur har även fått en del kritik. Moderaterna i Stockholms läns landsting menar att viktiga satsningar på att bygga ut och förbättra järnvägen genom Stockholm saknas.

– Trots stora skattehöjningar mäktar regeringen inte med att leverera de nödvändiga besluten för Sveriges och Stockholmsregionens infrastruktur. Socialdemokraterna fullföljer sveket att avbryta bygget av Östlig förbindelse, det är uppenbart att detta blir en av regionens stora valfrågor, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

– Det här är en plan värdig Jönssonligan, men knappast en plan värdig Stockholmsregionen. Att Socialdemokraterna tar ut allt högre skatter, men inte klara av att leverera nödvändiga, tydliga och finansierade investeringar. Det här är att slarva med vad som är en av statens mest grundläggande kärnuppgifter. Det duger inte. Sverige och Stockholmsregionen behöver en ny regering, avslutar Kristoffer Tamsons.

Regionråd för Moderaterna i Skåne uttrycker även de sin besvikelse.

– Regeringen missar chansen att satsa där det ger effekt, bland annat i Skåne, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition och 2. vice ordförande i regionstyrelsen i Skåne. Regeringen smetar ut resurserna på projekt över hela landet och har därmed inte finansiering fullt ut i dag. Den tycks sakna en verklig strategi för insatserna.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.