Projekt om sjukhusventilation

Projekt om sjukhusventilation

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Inom Energimyndighetens E2B2 pågår ett projekt där man undersöker en ny ventilationstyp som är framtagen för att ge bibehållen renhet med 30 procent lägre energiåtgång.

– Smittspridning på sjukhus är ett växande problem och reningen av luften är helt central för att förebygga denna spridning. För att minska smittspridningen blir oftast lösningen att använda höga luftflöden, vilket är väldigt energikrävande, säger Jakob Löndahl, universitetslektor vid Lunds universitet och den som leder projektet, kallat ”Energieffektiv ventilation för sjukhus”.

Rening av luften i operationssalar är mycket viktig för att förebygga smittspridning, men ventilationen är dock väldigt energikrävande eftersom luftomsättningshastigheten är 20–40 gånger högre än i vanliga lokaler.

– Ventilationen till en operationssal motsvarar ungefär energiåtgången till en villa, så det finns verkligen ett behov av energieffektiv ventilation som kan bibehålla renheten, säger Jakob.

Projektet startade i slutet av 2014 och den experimentella delen består av mätningar och utvärderingar av luftrenhet på Helsingborgs lasarett och även i en artificiell operationssal. Operationssalarna som undersöks i Helsingborg är identiska frånsett just ventilationen. Vid mätningarna kontrolleras luftkvaliteten och biologiska ämnen i luften. Tre olika typer av ventilation jämförs: klassisk omblandande ventilation, laminärflödestak och ventilationssystemet Opragon, som utvecklas av företaget Avidicare i Lund. Opragon använder TAF-teknik (Temperature controlled AirFlow), vilket innebär att lätt undertempererad luft, som genom sin högre densitet, faller mot golvet med en hastighet som styrs av tillförd luft och omgivande rumsluft uppmätt i nivå med operationsbordet.

Annons

Mätningarna har visat att energiförbrukning i Opragon var 30 procent lägre än konventionell operationsventilation, men har samma renhetsgrad.

– Det behövs dock mer vetenskaplig dokumentation för ett kunna få stort internationellt genomslag. Vårt huvudsakliga mål i det här projektet är därför att genomföra en experimentell vetenskaplig studie av Opragon samt ta fram metoder och förbättringar för ytterligare effektivisering i rena miljöer, säger Jakob.

Tekniken bakom Opragon kan även användas i andra miljöer som kräver högluftrenhet exempelvis inom elektronikindustri, livsmedelsföretag och läkemedelsbolag.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.