ANNONS
Professor uppmärksammas för utveckling av korslimmat massivträ

Professor uppmärksammas för utveckling av korslimmat massivträ

annons
ANNONS

Professor Gerhard Schickhofer belönas med Marcus Wallenbergpriset 2019 för sin forskning och utveckling av korslimmat massivträ, CLT.

Professor Gerhard Schickhofer vid Institutet för timmerteknik och träteknologi på Tekniska universitetet i Graz, Österrike, har lagt den vetenskapliga och tekniska grunden för utvecklingen av cross-laminated timber, CLT. Han belönas med Marcus Wallenbergpriset 2019 på 2 miljoner kronor för sina upptäckter. Kung Carl XVI Gustaf överlämnar priset under en högtidlighet i Stockholm idag, måndag 7 oktober 2019.

– Utnämningen är en höjdpunkt i min karriär, säger professor Gerhard Schickhofer.

Gerhard Schickhofer och hans forskargrupp vid Tekniska universitetet i Graz har varit drivande i utvecklingen av europeiska riktlinjer och tekniska godkännanden för att tillverka korslimmat trä till byggnader i flera våningar.

–CLT är resultatet av ett samarbete mellan forskning och näringsliv. Det känns fint att veta hur mycket den här produkten har gagnat byggindustrin och hur tusentals jobb har skapats i hela världen – inte bara där skogarna finns utan också där råvarorna förädlas, säger Gerhard Schickhofer.

Kung Carl XVI Gustaf överlämnar Marcus Wallenbergpriset 2019 till Gerhard Schickhofer under en ceremoni på Grand Hotel i Stockholm. Foto: Johan Gunseus

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.