Prisregn över svenska bolagets smarta strömbrytare

Prisregn över svenska bolagets smarta strömbrytare

Företaget Blixt Tech, vars smarta strömbrytare ersätter mekaniska mikrobrytare i säkringsskåpet, plockar hem priser på innovationstävlingar i Sverige och Tyskland.

Nyligen vann bolaget sin kategori i den internationella tävlingen Startup Energy Transition. Startup Energy Transition är en internationell plattform som stöder innovationer som påskyndar och möjliggör omställningen till ett hållbart energisystem. Den 9 april avgjordes vilka energiinnovationer som vann på Startup Energy Transition i Berlin. Tre svenska företag var med i finalen inom 3 olika kategorier. Blixt Tech vann i sin kategori; Energieffektivitet, Smarta enheter och lagring.

– Det känns helt galet kul! Vilket erkännande från ett internationellt välrenommerat nätverk. Resan har varit fantastisk hittills och jag hoppas vi kan inspirera fler svenska innovationer, säger Charlotta Holmquist, medgrundare av Blixt Tech.

Ersätter mekanik med elektronik

Tillsammans med VD Trued Holmquist grundade hon det stockholmsbaserade bolaget 2018. Blixt Tech har tagit fram innovationen digitala brytare. Brytare står för en av de största möjligheterna till energieffektiviseringar och besparingar i elsystemet. Fram till nu har brytare i elskåpet varit fullt ut mekaniska och haft till enda uppgift att skydda vid kortslutning. Företagets digitala brytare ersätter all mekanik med elektronik. Därmed blir det för första gången möjligt att med en enda enhet bryta elen men också styra, mäta och kommunicera med allt som är anslutet till elnätet. Blixt digitala brytare använder DIN-formfaktor, en standard som passar alla elskåp runt om i världen.

Tidigare i år utsågs företaget även till vinnare i en annan innovationstävling, Inission innovation award 2019. Syftet med innovationstävlingen är att hjälpa entreprenörer och idéer att växa och frodas men också att uppmärksamma den svenska industrin som tillverkar elektronikprodukter. Tävlingen avgjordes under onsdagen den 27 mars på Åbymässan. I potten låg 250 000 kronor i utvecklingstjänster från Prevas och 1 000 000 kronor i tillverkningstjänster från Inission.

Trued Holmquist, VD, Charlotta-Holmquist, Executive Chairman, Jan Johansson, Senior Hardware och R&D, och Jens Peter Schroer, CTO. Foto: Prevas

Sponsrat innehåll från Schneider Electric

Relaterade artiklar

Leave A Comment