Prisad plåtslagare banar väg för fler kvinnor i branschen

Prisad plåtslagare banar väg för fler kvinnor i branschen

Annons

Plåtslagaren Mathilda Klinger Danielsson har tilldelats Isabellestipendiet för sitt utomordentliga arbete som förebild för kvinnor i plåtbranschen.

Stipendiet är avsett för kvinnor som arbetar med hantverksyrken och går varje år till en lovande stjärna inom byggbranschen. Mathilda Klinger Danielsson har arbetat som plåtslagare i fem år och sedan två år tillbaka arbetar hon som enda kvinna med 18 män på medlemsföretaget Ahlins Plåt i Stockholm. Hon är även ambassadör för PVF Yrke & Utbildning vid informationsmöten om plåtslagaryrket på skolor, arbetsplatser, event och mässor.

– Att få ett sådant här stipendium är både hedrande och uppmuntrande för oss tjejer som fortfarande bryter mönster. Jag tror och anser att denna bransch, så som många andra, gynnas av att präglas av mångfald, säger Mathilda. Det är viktigt att kvinnor i logistiska, fysiska, arbeten får synas för att förändra hur man pratar om branschen. Jag hoppas och tror att det kan påverka valet av yrke och inriktning för många unga tjejer.

– Det är verkligen jättekul att Mathilda fick priset i år och att juryn därmed lyfter fram en kvinna från plåtslageribranschen. För vi behöver förebilder så att fler kvinnor uppmuntras bli plåtslagare, säger Leif Pettersson vd på Mathildas arbetsgivare, Ahlins Plåt. Mathilda har verkligen utvecklats de senaste åren. Vi är verkligen nöjda med hennes arbetsinsats och dessutom är hon duktig på att marknadsföra yrket, vilket alla i plåtslageribranschen gynnas av.

Mer mångfald

Isabellestipendiet är Sveriges första hantverkarstipendium för kvinnor och riktar sig till kvinnor inom byggbranschen. Genom att visa upp goda kvinnliga förebilder vill prisutdelarna skapa förutsättning för mer mångfald och bättre arbetsklimat inom hantverksyrkena. Det är inredaren och programledaren Isabelle McAllister som delar ut priset tillsammans med Rättviseförmedlingen, en organisation som arbetar för rättvis representation. Isabelle McAllister tror att Mathilda kan bana väg för fler tjejer att vilja utbilda sig till plåtslagare i framtiden.

– Matilda visar att plåtslagaryrket är något som faktiskt är öppet för fler än de som tillhör normen, säger Isabelle.

Mathilda Klinger Danielsson tog emot Isabellestipendiet på Hem, Villa & Bostadsrätt-mässan i Stockholm den 11 oktober. Stipendiet är på 20 000 kronor och finansieras i samarbete med aktörer inom näringslivet, bland annat Svensk Byggtjänst, Beckers och Ikano Bostad.

Foto: Plåt & Ventföretagen/Tomas Skagerlind

Annons

Relaterade artiklar