Arenastaden är en ny stadsdel i Stockholms norra delar. Stadsdelen beräknas vara klar för inflyttning av både boende och företag i etapper under 2015 och rymmer exempelvis det omtalade bygget av Mall of Scandinavia. Många av de boende i närliggande områden har varit kritiska till bygget av Arenastaden och hur dess utveckling påverkar miljön i området liksom i angränsande områden. Enligt Solna stads naturvärdesinventering är området där Arenastaden nu snart står klar ett område som innehåller flera viktiga biotoper. Och andra sidan är samtliga aktörer som medverkar till områdets utveckling mycket kvalitets- och miljömedvetna.
– Vi har en gemensam ambition om att skapa en långsiktigt hållbar stadsdel som människor trivs i. De finns tre trender som vi utgår ifrån; spårbundet läge, miljöcertifierade och effektiva kontor och en levande miljö med ett brett serviceutbud, säger Mia Häggström miljö-och teknikchef på Fabege som äger många av områdets kommersiella lokaler och kontorsytor.
Idag invigs områdes första ”Pocket Park”. En “pocket park” är ett begrepp som allt oftare används i stadsutvecklingssammanhang som en benämning för en mindre yta som används som en park men i ett mindre format än den traditionella parken vi är vana vid att se.
En pocket park är enligt dess förespråkare exempelvis en möjlighet att tillvarata annars outnyttjade ytor i staden. Att tillvarata ytor på det här sättet genom att införa mer grönska i ett område och att skapa fler rum för avkoppling och återhämtning kan bidra både till stadens syretillförsel som till att göra stadsrummet mer estetiskt tilltalande. Dessa parkers storlek kan dock också gör den problematisk, menar kritiker. Den som söker avkoppling och en paus från det övriga stadslivet, menar kritikerna, kommer inte tillräckligt långt ifrån det övriga stadslivet med exempelvis trafikbrus och andra moment som hör den moderna staden till.
Den pocket park som nu invigs i korsningen Dalvägen och Magasinsvägen i Arenastaden hoppas man ska fungera som ett extra grönt rum med bekväma sittplatser för den som antingen vill bara vila eller kanske ta ett arbetsmöte utanför kontorslokalen.
– Arenastaden utvecklas i ett högt tempo och nu tar vi fram en plats med grönska för paus och avkoppling utomhus. Det är värdefullt och bidrar till stadsdelens attraktivitet och vår förhoppning är att det blir en naturlig mötesplats för spontana och planerade möten, säger Charlotta Liljefors Rosell, chef förvaltning på Fabege.
Bild: Skissbild från Andersson Jönsson Landskapsarkitekter som ritat parken.