ANNONS
Peabs dotterbolag Swerock lanserar ECO-Betong

Peabs dotterbolag Swerock lanserar ECO-Betong

annons
ANNONS

Swerock satsar på klimatförbättrad betong under varumärket ECO-Betong. Genom att ersätta en del av cementen med slagg räknar bolaget med att koldioxidutsläppen från tillverkningen kan reduceras med omkring 50 000 ton varje år.

– Den här betongen har längre livslängd än traditionell betong samtidigt som den är tätare och ger ett bättre skydd mot vatten och sulfatklorider, säger Håkan Wifvesson. Dessutom är den ljusare, vilket är en fördel i exempelvis tunnlar.

Även det motsatta gäller: Exponerade utomhusytor absorberar mindre värme med ECO-Betong. Värmeutvecklingen blir också lägre med minskad risk för termiska sprickor.

Tillverkning i ny fabrik

Swerock kommer att tillverka egen slagg av restprodukter från den lokala ståltillverkningen vid SSAB:s anläggning i en ny fabrik i Oxelösund, som planeras vara i drift 2020. På så sätt minimeras även energikrävande transporter, menar bolaget. Sedan tidigare levererar Swerock slagg inom Peabkoncernen och till externa kunder i branschen.

– Vi är väldigt stolta över att nu kunna erbjuda marknaden närproducerad betong som når nivåerna enligt branschorganisationen Svensk Betongs definition av klimatförbättrad betong, säger Håkan Wifvesson.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.