Passivhuscentrum fortsätter verksamheten som hållbarhetsinstitut

Passivhuscentrum fortsätter verksamheten som hållbarhetsinstitut

Annons

När Alingsås kommun beslutade sig för att lägga ner Passivhuscentrum i Västra Götaland, efter tio års verksamhet inom energieffektivt byggande, bestämde sig teamet bakom att fortsätta arbetet i en annan form. Nu har centret återuppstått i form av hållbarhetsinsitutet Building Future Institute med säte i Lerums kommun.

Enligt Pär Svensson, styrelseordförande på Building Future Institute är målsättningen densamma som tidigare, att hjälpa bygg- och fastighetsbranschen att uppnå hållbarhetsmålen genom att erbjuda allt från utbildningar och seminarier till projektstöd och rådgivning.

Energieffektivitet i byggnader kommer fortfarande att vara en stor del av deras verksamhet men de kommer även att att utvidga sitt fokus  och jobbar nu med hela hållbarhetsbegreppet enligt definitionen ”människors hälsa och välbefinnande i ett ekonomiskt system inom de ekologiska förutsättningar”.

-Vi jobbar med hela hållbarhetsbegreppet och är inte längre begränsade av vårt tidigare namn som bara pekade mot energieffektivt byggande, berättar Pär Svensson.

På frågan om vilka tjänster inom hållbart byggande som är mest efterfrågat just nu och vart de ser de största behoven svarar han att utbildningsbehovet är stort och att kompetensutveckling kommer att behövas på alla nivåer. I allt från kravspecificering i detaljplaner, upphandlingar och markanvisningar till beställarkompetens för tydliga krav från fastighetsägarna, arkitekterna och byggbolagen till yrkesarbetarna och förvaltarna.

-Byggreglerna skärps hela tiden och nya certiferingssystem etableras, vilket ökar kvalitets-och hållbarhetskraven. Vi gjorde en undersökning härom året som visade att om alla hade byggt enligt BBR så skulle energiprestandan varit 30-40 procent bättre än idag, säger Pär Svensson.

 


 

Relaterade artiklar

One Comment

  1. Gammalt blir nytt – Building Future Institute
    2018-03-12 at 11:10 Svara

    […] Passivhuscentrum fortsätter verksamheten som hållbarhetsinstitut […]

Leave A Comment