Översvämningskartor nytt verktyg för kommuner

Översvämningskartor nytt verktyg för kommuner

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett nytt digitalt verktyg ska göra det lättare och mer kostnadseffektivt för kommuner och vattenbolag att arbeta med översvämningsrisker.

Dynamiske Oversvømmelseskort (dynamiska översvämningskartor), som det digitala verktyget heter, gör bland annat att man kan bedöma effekten av stadsutvecklings- och anläggningsaktiviteter. Det nya verktyget är en vidareutveckling av Skybrudskort (skyfallskartor), som lanserades 2012 av COWI i Danmark och teknikföretaget SCALGO.

Kan användas till scenarioanalyser

Utvecklingen av dynamiska översvämningskartor är en del av den danska Realdania-kampanjen Klimaspring (klimatsprånget). Kampanjen fokuserar på att ta fram lösningar för hantering av stora regnvattenmängder i tättbebyggda områden i städer. Idag använder nära hälften av Danmarks kommuner skyfallskartor i sina klimatanpassningsplaner. Med de nya översvämningskartorna får kommunerna tillgång till detaljerade terrängdata som visar hur vattnet fördelar sig vid extrema regn men det är även ett effektivt planeringsverktyg. Medarbetare i kommuner och vattenbolag kan löpande ändra data i översvämningskartan och på en gång se vad en given ändring skulle betyda för vattnets spridning i terrängen. Till exempel är det möjligt att rita in en ny avrinningsväg, ett nytt dike eller en ny motorvägssträckning och direkt se hur vattnet flöde ändras. Verktyget kan därmed användas till scenarioanalyser och konsekvensanalyser.

Den första versionen av verktyget förväntas kunna lanseras i början av 2016.

Källa: COWI

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.