ANNONS
Överläkare testar luftkvalitet på förskolor

Överläkare testar luftkvalitet på förskolor

annons
ANNONS

Två specialistläkare i Västra Götaland har påbörjat en studie för att ta reda på om modern luftreningsteknologi kan förbättra barns hälsa.

–Bland förskolor i Sverige finns det stora variationer i sjukfrånvaro och vi tror att det avspeglar skillnader i den miljö där barnen vistas en stor del av dagen, säger överläkare Per Gustafsson vid barn- och ungdomsmedicin som tillsammans med kollegan vid Skaraborgs Sjukhus, specialistläkare Maher Abbas, snart drar igång ett gemensamt projekt.

Enligt Skaraborgs sjukhus har ett tjugotal förskolor i länet valts ut för projektet, vara av ett tiotal utrustas med luftrenare. I studien ingår cirka 200 barn i åldrarna 1 till 3 år. På sikt hoppas forskarna kunna utveckla en evidensbaserad standard för förskolemiljön med inriktning på barnens hälsa med fokus på kända riskfaktorer som partikelhalt och luftfuktighet i inomhusluften.

När det gäller utomhusluft finns ett EU-baserat regelverk, där Naturvårdsverket beslutar om kontroll av luftkvaliteten men för barns inomhusmiljö finns idag inget regelverk som tar upp hälsorisker vid försämrad luftkvalitet.

 

 

ANNONS
Annons
Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.