Ombyggt gjuteri utsett till årets kontor

Ombyggt gjuteri utsett till årets kontor

I det gamla gjuteriet i Eskilstuna ligger Energimyndighetens kontor sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka, som nu har utsetts till Årets kontor av Newst.se.

Byggnaden är ett omgjort gjuteri från 1904 och utmaningen var att på 13 månader skapa en modern arbetsplats samtidigt som man bevarar byggnadens historia. Husets funktioner behövde lyftas in i 2000-talet och ett nytt kontor med tydliga zoner och olika karaktär skulle skapas. Energimyndigheten har fått hjälp att anpassa och inreda byggnaden av inredningsarkitektfirman White, belysningskonsult Black samt Carlstedts arkitektbyrå i Eskilstuna.

Nanoteknologi sparar duschvatten

Man har haft som mål att använda många av de moderna tekniker som finns för att skapa en bra arbetsmiljö samtidigt som man strävar efter att vara hållbara. Några av de tekniker man använt är Chromogenics fönster, Orbitals NASA-duschar, Lindinvent, belysning Tunable light, solceller, batterilagring, elladdstolpar, Vattenmunstyckeet ”Altereds innovation” som sparar vatten och minskar förbrukningen med 98%.

Återanvända möbler

Ett viktigt hållbarhetsperspektiv har varit återbruk. Gamla möbler från tidigare kontor har återanvänts och skrivbord har byggts om för att passa in i storlek. Man har även klätt om befintliga möbler för att passa in i det konceptet som man tagit fram. Materialvalen har också varit ekologiska i den mån myndigheten kunnat påverka. Det gäller till exempel materialval vid golvläggningar i kök/matsal, kontorsdelar och motionsrum. Man har även låtit tilläggsisolera fasaden för ökad energieffektivitet även om man låtit bevara en del av byggnadens externa karaktär genom att inte tilläggsisolera vissa delar och spara ett centralt originalfönster.

Bakom Newst.se står SF Invest, Svenska Fastighetsbranschens Investeringsaktiebolag (publ), som ägs av 15 fastighetsägare och konsulter.

Foto: Emil Fagander

I nästa nummer av Hållbart Byggande, Nr 2 2019, kan du läsa ett längre reportage om hur Energimyndigheten gjorde om det gamla gjuteriet till en energismart arbetsplats.

Annons
Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment