Olika typer av Miljöcertifieringar

Olika typer av Miljöcertifieringar

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En miljöcertifiering bedömer en byggnads miljöprestanda utifrån olika kriterier och poängsystem. De senaste tio åren har miljöcertifieringssystemen haft stor genomslagskraft inom bygg- och fastighetsbranschen. De har påverkat marknaden avsevärt och förändrat sättet att projektera och bygga på.

Olika miljöcertifieringssystem som vi på Raksystems kan hjälpa till med

BREEAM
BREEAM-SE är en av världens ledande metod för hållbarhetsbedömning av infrastruktur och byggnader. BREEAM granskar byggnadens prestanda över tid och förbättrar välbefinnandet för dem som verkar och bor i byggnaden. Idag finns över 500 000 certifierade byggnader i över 70 länder.

BREEAM In-Use
BREEAM In-Use är ett certifieringssystem för befintliga byggnader. Systemet ger underlag för lägre förvaltningskostnader och förbättrad prestanda. Med BREEAM In-Use får du tydliga handlingsplaner för ditt hållbarhetsarbete och ett utmärkt underlag för förbättringsarbete.

Miljöbyggnad
Miljöbyggnad är ett enkelt och kostnadseffektivt miljöcertifieringssystem. Miljöbyggnad är framtaget i Sverige och anpassat till svenska bygg- och myndighetsregler och svensk byggpraxis.

Miljöbyggnad iDrift
Miljöbyggnad iDrift är ett svenskt certifieringssystem framtaget för driftsatta byggnader. Certifieringen är ett verktyg för att förbättra underhåll och drift av befintliga fastigheter ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Miljöbyggnad iDrift hjälper fastighetsägare att nå de svenska miljömålen och FN:s Globala Mål gällande byggnader och förvaltning. Certifieringen ger dig som fastighetsägare möjlighet till mer kostnadseffektiv drift, underhåll och energianvändning.

Svanen
Svanen granskar fastighetens miljöpåverkan och är ett etablerat miljömärke av Miljömärkning Sverige AB. Certifieringen går att tillämpa på småhus, flerbostadshus samt skol- och förskolebyggnader.

LEED
LEED är ett globalt miljöcertifieringssystem som identifierar, genomför och mäter miljövänlig design, konstruktion, drift och underhåll. Systemet strävar till att minska globala klimatförändringar, etablera en hållbar ekonomi och höja livskvaliteten.

NollCO2
NollCO2– certifieringen är avsedd för nya byggnader och syftar till att uppnå netto-noll klimatpåverkan under byggnadens livscykel. NollCO2 är en påbyggnadscertifiering eller en tilläggscertifiering till Miljöbyggnad, BREEAM-SE, LEED eller Svanen.

Passivhus
Passivhus är en samling byggtekniker ämnat att skapa energisnåla hus och A-klassade byggnader med hög komfort och låg klimatpåverkan. Passivhustekniken kan tillämpas på både lokalbyggnader, småhus och flerbostadshus. Grundprincipen bygger på att byggnaden ”passivt” värms upp via solen, återvunnen värme i ventilationen och intern värmealstring. Ett passivhuscertifierat hus uppfyller energikravet i EU-taxonomy vilket ökar möjligheten för fastighetsägare att minska sin finansieringskostnad.

WELL
En WELL-certifiering främjar hälsa och välmående hos människor som vistas i byggnaden. Detta görs genom att undersöka ett antal kriterier som luft, vatten, näring, material, termisk komfort, sinnen och umgänge. WELL fungerar utmärkt som ett komplement till en certifiering inom till exempel Miljöbyggnad, LEED, BREEAM eller Passivhus.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.