Offentlig belysning i Öresundsregionen ska bli mer energisnål

Offentlig belysning i Öresundsregionen ska bli mer energisnål

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Omkring 20 procent av den offentliga belysningen i området Greater Copenhagen uppskattas vara energieffektiv. Därför startar nu ett nytt projekt för att byta ut belysningen till mer energisnåla varianter.

Lighting Metropolis – Green Economy, som det nya projektet heter, ska snabba på införandet av ledbelysning i Öresundsregionen. 14 kommuner, en region, tre universitet och två organisationer i Danmark och Sverige deltar i belysningsprojektet.

– Det finns ett stort behov av innovativa ljuslösningar inom offentlig sektor, till exempel energieffektiv utomhusbelysning för stad och landsbygd. Belysning har också inverkan på människors arbetsmiljö, välbefinnande och hälsa, nya belysningslösningar kan därför möta behov i till exempel hälso- och sjukvård, skolor och äldreomsorg, säger Joakim Nelson, vd på Region Skånes innovationsbolag Innovation Skåne.

Annons

Spara 7 200 000 kWh

Strax över 52 miljoner kronor investeras i belysningsprojektet. Målet är att spara energi genom att öka investeringen i intelligent och energieffektiv ledbelysning i offentliga byggnader och offentliga vägar. Uppskattningar visar på möjliga årliga energibesparingar motsvarande cirka 7 200 000 kWh eller den årliga elförbrukningen i cirka 1800 danska hushåll. De svenska partners som ingår är Bjuv, Hörby, Klippan, Kristianstad, Lund, Trelleborg, Lunds universitet, Region Skåne och Innovation Skåne som också har rollen som projektledare.

– De enskilda partnerna har redan, var för sig, viktiga kompetenser inom belysning, men det är endast i ett gränsöverskridande samarbete över hela regionen som vi får utnyttjat den samlade potentialen, och den senaste tekniken och lösningarna integrerade i storskalig implementering. Kontinuerlig utveckling och implementering kan gå hand i hand, så belysningen i byggnader och vägar blir så hållbar och bra som möjlig för användarna, säger Sif Enevold, chefsprojektledare på Gate 21 som är en av 12 danska partners i projektet.

Projektet bygger vidare på erfarenheter från utvecklandet av ett trettiotal innovativa ljuslösningar i regionen från projektets föregångare ”Lighting Metropolis”. Det nya projektet startar 1 februari 2019, och kommer att pågå i tre år.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.