Nytt system ger bättre spårbarhet för metaller

Nytt system ger bättre spårbarhet för metaller

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett nystartat projekt som branschorganisationen Svemin tagit initiativ till och som leds av IVL Svenska Miljöinstitutet ska skapa ett system som ger mer kunskap om metaller, så det blir möjligt att certifiera dem och visa deras ursprung.

Syftet med projektet TraceMet – Traceability for sustainable metals and minerals är att se över gruvnäringens negativa påverkan på miljö och lokalsamhälle samtidigt som behovet av metaller och mineral växer. Såväl producenter som konsumenter efterlyser metallernas ursprung i olika produkter, och det pågår nu flera projekt parallellt i världen inom certifiering av metaller.

– Det visar på hur enormt stort tryck det är att komma framåt i den här frågan, vi ger varandra draghjälp. Men just det här projektet är såvitt vi vet det enda som involverar aktörer i hela värdekedjan, säger Maria Sunér Fleming, vd på gruvornas branschorganisation Svemin som är projektägare och initiativtagare till TraceMet.

Ska kunna se koldioxidavtrycket

I projektet kommer man använda sig  av massbalansbokföring och en blockkedjedatabas för att visa hur ett internationellt accepterat system för certifiering och spårbarhet kan utformas.

– Målet med projektet är att ta fram ett system och en teknisk lösning som möjliggör en certifierad ursprungsdeklaration. Tanken är att man genom hela värdekedjan ska kunna se både koldioxidavtrycket för metallen och hur mycket återvunnet material den innehåller, säger Erik Lindblom, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Flödet av två svenska metaller är i fokus: järn och koppar. Ett flertal strategiska partners inom gruvnäringen, bland annat LKAB och Boliden, knyts också till projektet, liksom nyckelaktörer som Volvo Group, Scania, Elektrokoppar och SSAB. Projektet pågår i drygt ett år och finansieras till stor del inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet för gruv- och metallutvinnande industri, SIP STRIM. Det är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas satsning på strategiska innovationsområden.

I Aitik, strax söder om Gällivare i Norrbotten, ligger Sveriges största koppardagbrott och ägs av Boliden. Foto: Stefan Berg

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.