Nytt stöd ska minska hindren för energieffektivisering

Bild: Energimyndigheten

Nytt stöd ska minska hindren för energieffektivisering

ANNONS

Annons

Små och medelstora företag har stora möjligheter till energieffektivisering, men många av de åtgärder eller lösningar som skulle bidra till en smartare energianvändning blir aldrig genomförda enligt Energimyndigheten. För att få fler att göra mer, öppnar de nu möjligheten för företag att söka stöd inom en rad områden som ska leda till en effektivare energianvändning.

Via projektet “Teknikutveckling och innovation” erbjuds företagen nu möjligheten att söka stöd för till exempel merkostnad vid energieffektivisering, för att höja kompetensen hos personalen, eller ta in konsulthjälp. Enligt Energimyndigheten ska stöden hjälpa till att ta arbetet vidare efter en energikartläggning och minska antalet hinder för företaget.

– Genom det här projektet har vi exempelvis möjlighet att ge företagen bidrag för att utveckla produktionsprocesser, införa nya arbetssätt, eller på olika sätt få fram den kompetens som behövs för att energieffektivisera, säger Veronica Eade, projektledare på Energimyndigheten.

Små och medelstora företag kan få upp till 70 procent av kostnaden i stöd beroende på typ av åtgärd och företagets storlek. Ett krav för att söka är dock att företaget genomfört en energikartläggning. De företag som arbetar med energieffektiva produkter eller tjänster kan också få stöd för att till exempel utveckla och testa ny teknik, för rådgivning eller stöd av mer materiell karaktär till exempel kontorslokaler, databaser, marknadsundersökningar med mera.

För att ytterligare minska hindren hos företagen finns Sveriges 15 regionala energikontor tillgängliga för att stötta de företag vill komma vidare med att effektivisera energianvändningen, och som vill ansöka om stöd.

Källa och bild: Energimyndigheten

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.