Nytt klimatinitiativ ska göra allmännyttan fossilfri

Nytt klimatinitiativ ska göra allmännyttan fossilfri

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Allmännyttans klimatinitiativ är ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen minskar med 30 procent.

– Tillsammans måste vi bidra till att minska koldioxidutsläppen. Allmännyttan utgör en imponerande samlad kraft som kan göra mycket för att bidra till att hejda klimatförändringarna. Vi har en oerhört viktig uppgift. Jag hoppas att Allmännyttans klimatinitiativ ger eko även i andra branscher, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

– Många bostadsföretag jobbar redan med klimatfrågan, men det här är ett sätt att tagga upp arbetet ett snäpp till och inspirera varandra att bli ännu bättre, säger Therese Rydstedt, energiexpert på SABO och en av projektledarna för Allmännyttans klimatinitiativ.

Bostäder i Borås är ett av de bostadsbolag som ska gå med i initiativet.

– Inom allmännyttan äger vi sammanlagt över 800 000 lägenheter. Med den kraften i ryggen kan vi verkligen göra skillnad. Vi kanske inte kan rädda världen, men vi kan vara med och bidra. Då tar vi vårt ansvar, säger Bengt Engberg, vd för Bostäder i Borås.

Tre frivilliga fokusområden

Klimatinitiativet fungerar på samma sätt som Parisavtalet: alla företag som deltar kan också sätta egna mål, som redovisas öppet och transparent inom initiativet. Resultaten summeras och ambitionen är att alla deltagande företag sedan tillsammans ska uppnå Klimatinitiativets övergripande mål om fossilfri allmännytta senast år 2030 och 30 procents lägre energianvändning till 2030. Det finns även tre frivilliga fokusområden där bostadsföretagen kan arbeta med sina koldioxidutsläpp; effekttoppar och förnybar energi, krav på leverantörer och klimatsmart boende.

Anders Nordstrand, vd för SABO

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.