Nytt energisystem ska minska Göteborgs klimatavtryck

Drifttekniker Niklas Johansson och driftchef Robert Schwartze. Foto: Higab

Nytt energisystem ska minska Göteborgs klimatavtryck

ANNONS

Annons

Higab satsar på ett helt nytt energisystem kombinerat med ett nytt arbetssätt för att sänka energianvändningen i göteborgarnas hus. Resultatet kan bli en minskning med 30 procent.

Det nya energisystemet har skapats för att kunna leverera bästa möjliga inomhusklimat till en så låg energianvändning som möjligt. Dessutom har det anpassats för att fungera i Higabs varierade bestånd av både äldre byggnadsminnen som Göteborgs konstmuseum och mer moderna hus som Idrottshögskolan.

Minska toppeffekter

Higab kommer att samla in sensordata som temperatur, fukt och CO2. Det sker trådlöst för att undvika kabeldragning genom väggar, vilket passar många av de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna. Datan behandlas i Higabs system för att sedan styra och kontrollera inomhusklimatet. All sensordata sparas i en driftdatabas som har möjlighet att kommunicera med andra databaser och intressenter som Kretslopp och Vatten och Göteborg Energi. Det innebär bland annat att Higab kan få hjälp att minska toppeffekter i fjärrvärmenätet och elnätet. Datan bearbetas även i en digital tvilling.

Istället för att styra inomhusklimatet manuellt kommer det ske via en algoritm som Fraunhofer-Chalmers-Centre har arbetat fram. Fördelen är att den kan göra många beräkningar och justeringar per dygn, vilket inte är möjligt med den manuella hanteringen som finns i dag.

– I nuläget sitter våra drifttekniker många timmar framför datorn för att kontrollera hur våra hus mår. Nu kan arbetet istället skötas automatiskt via vår digitala plattform som direkt upptäcker minsta avvikelse och gör egna justeringar, säger Robert Schwartze, driftchef på Higab.

Minskade kostnader

Det första huset där det nya energisystemet testas är Hotell Heden som nu blir en referensanläggning för alla framtida projekt på Higab.

– Om testet faller väl ut kan det bli aktuellt att byta energisystem i 150 hus. Det betyder att vi skulle kunna minska vår totala energianvändning med cirka 30 procent över tid. Genom att vi har utformat ett eget energisystem kan också kostnaden för styranläggningar gå ned i pris, då det blir mycket enklare att bygga nya anläggningar i våra hus, säger Robert Schwartze.

– Den här innebär att vi kan nå stadens klimat- och miljömål snabbare. Som kommunalt bolag inom fastighetsbranschen har vi ett stort ansvar då byggnaderna står för en stor del av stadens energianvändning. Vi får också ner våra kostnader och systemet förbättrar vardagen för våra tekniker som kan arbeta mer effektivt.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.