Nya metoder för klimatsmart parkering

Nya metoder för klimatsmart parkering

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Fem aktörer inom bygg- och parkeringsbranschen har i ett samarbetsprojekt undersökt möjligheterna att sätta en standard för klimatanpassning i nyproduktioner av parkeringshus.

Projektet, som har fått stöd av SBUF, är ett initiativ mellan Byggfirman Otto Magnusson, Lunds Kommuns Parkering AB, FOJAB, Svepark samt P-Malmö och grundar sig i den nya lagen om klimatdeklaration av nybyggnationer som planeras träda i kraft från och med 1 januari 2022. Arbetet har utgått ifrån LFM30s metod för att beräkna klimatbudget, och har utmynnat i en handbok för byggbranschen för att kunna ställa och uppfylla klimatkrav i produktionen, med målet att bygga s k klimatpositivt, vilket innebär att byggprojektet klimatkompenserar för mer än hundra procent av sina utsläpp.

Optimera design

En av de fyra pilotbyggen som granskats i projektet är LKP ABs mobilitetshus Svane. Efter en klimatanpassad tillbyggnation stod Svane färdig 2019 och är bland annat självförsörjande på elen som används till laddstolparna med hjälp av solcellspaneler på taket. Även under tillbyggnaden valde man en klimatsmart väg genom att bland annat bygga ut det existerande parkeringshuset istället för att riva och bygga om. Resultatet från samarbetet visar att det är möjligt att kraftigt minska sina utsläpp i enlighet med LFM30:s riktlinjer genom att bland annat återbruka gamla byggnader, och optimera design och konstruktion ur ett klimatperspektiv.

– Som arkitekter har vi stor påverkan på hur projekten utformas och vilka material som byggs in. På FOJAB arbetar vi med utvecklingen av digitala modeller för klimatberäkning redan i tidiga skeden för att på så sätt kunna styra det byggda resultatet till så låg klimatpåverkan som möjligt. Vi tittar också på möjligheten att konvertera parkeringsanläggningar för att inte behöva riva i en framtid med färre bilar, säger Anders Eriksson Modin, arkitekt SAR/MSA och utvecklingschef på FOJAB.

Grönskande fasad i Sege Park

I det nya bostadsområdet Sege Park i Malmö byggs ett sex våningar högt p-hus med träkonstruktion som förses med flera klimatsmarta lösningar. Projektet är en del av en satsning inom regional utveckling i EU kallad ACCESS, Advancing Communities towards low-Carbon Energy Smart Systems. Malmö är en av fyra utsedda platser i Nordsjö-området där pilotprojekt pågår inom satsningen.

Parkering Malmö, som tillsammans med Lloyd’s Arkitektkontor står bakom projektet, har satt upp höga hållbarhetsambitioner för byggnaden som en klimatsmart mobilitetsnod och en förebild för framtidens parkeringshus. Här används material som kan återbrukas eller som redan är återbrukade och samtidigt ger trä som byggmaterial en flexibilitet i konstruktionen. Huset förses med 1 500 kvm grönskande fasader som bevattnas med hjälp av en dagvattenreservoar under huset. Den samlar upp både regnvatten från parkeringshusets tak och dagvatten från omkringliggande gator, och avlastar därmed stadens ledningsnät vid skyfall.

Invigningen av parkeringshuset är planerad till våren 2022.

Klimatsmart p-hus i Sege Park i Malmö. Illustration: Parkering Malmö

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.