Nya materialval kan göra solceller mer effektiva

Nya materialval kan göra solceller mer effektiva

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Forskare vid KTH och Siberian Federal University i Ryssland har noga undersökt ett material som baseras på palladium och kommit fram till att materialet har stor potential att kunna göra solceller mer effektiva.

Bland annat har man kunnat visa att palladiumdiselenid (PdSe2) kan fungera bra i fotokatalys i tvådimensionell form som ett supertunt lager. Fotokatalys är en process som delar vatten i syre och väte när det exponeras för solljus. Genom att använda högprecisionsberäkningar har forskarna från KTH och Siberian Federal University också för första gången kunnat studera elektroniska och optiska egenskaper hos både enkel- och flerlagriga filmer bestående av palladiumdiselenid.

Tack vare observationerna kunde forskarna konstatera att materialet kan absorbera solenergi mer effektivt än de kiselbaserade material som används i solpaneler idag. Palladiumdiselenid har en högre konverteringstakt vad gäller omvandlingen av solenergi till elektricitet genom en bredare möjlighet att absorbera ett vidare spektrum av solenergi jämfört med kiselbaserade material.

Annons

– Forskningen kring tvådimensionella material har exploderat under senare år, och särskilt så kallade kalkogenider har varit under lupp. Vår forskning kring tvådimensionella föreningar mellan ädelmetaller och sådana kalkogenider har resulterat i att vi kunnat optimera tvådimensionella strukturer. Detta exempelvis genom dopning och användande av olika substrat. Det gör att ett brett våglängdsområde av solspektrumet kan utnyttjas om materialet används för infångning av solenergi, säger Hans Ågren, professor i teoretisk kemi vid KTH.

Källa: KTH

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.