Fredagen 23 augusti invigde Skolfastigheter, tillsammans med elever och kommunpolitiker, nya Gottsundaskolan och allaktivitetshus. Bygget, som började våren 2022, har gått enligt plan och de nya lokalerna blir nu tillgängliga för hela Gottsunda. Fritidsrelaterad verksamhet tar vid efter skolans slut och lokalerna kan bokas av föreningar på kvälls och helgtid.
Gottsunda växer snabbt och behovet att skapa fler skolplatser över tid är tydligt. Nya Gottsundaskolan kan välkomna totalt 720 elever i årskurs 6-9. 570 skolbarn, fördelade på totalt 20 klasser, har nu flyttat in från den närliggande modulskolan.
– Vi känner stor glädje och stolthet över de nya lokalerna som nu är anpassade för undervisning i alla skolans ämnen. Varje klassrum har exempelvis tillhörande grupprum, vilket ger bättre flexibilitet i våra lektionsupplägg. Eleverna har nu också större valmöjligheter mellan aktivitet och lugn vila under rasterna. De är positiva till den rymliga matsalen och uppskattar särskilt skolgården med alla möjligheter till lek och aktivitet, berättar Gottsundaskolans rektor Jonas Forsberg.
Aktivitetsytor tillgängliga för hela Gottsunda
Nya Gottsundaskolan med allaktivitetshusdel har en byggnadsarea på cirka 14 000 kvadratmeter och en oinhägnad, tillhörande skolgårdsyta på drygt 16 000 kvadratmeter. Det är en stor byggnad, men fyller också många funktioner utöver skolan – exempelvis möjliggörs aktivitet inom idrott, musik, dans, hantverk, teknik och annan kreativ verksamhet. I lokalerna finns fritidsklubb, fullstor idrottshall, skolbibliotek och en öppen samlingsyta för olika föreställningar och evenemang.
– Den nya Gottsundaskolan med allaktivitetshus blir ett lyft för hela Gottsunda. Elever och personal har fått nya, funktionella lokaler och en härlig utemiljö med gröna aktivitets- och lekytor. Allaktivitetshuset blir en mötesplats fyllt med aktiviteter som skapar trivsel och trygghet för boende i området, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Lyckat byggprojekt trots många utmaningar
Nya Gottsundaskolan och allaktivitetshus har, sedan spadtaget i april 2022, byggts snabbt och inom ramen för fastställd tidplan och budget. En lyckad byggprojektresa, givet fastighetens grundförutsättningar, byggnadens volym och en allt kärvare ekonomisk utveckling. Projektet inleddes under pandemin och byggstarten skedde kort efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, vilket inneburit utmaningar i form av leveransstörningar och stegrade materialpriser.
Byggnaderna står på massiv berggrund som sprängts ur och anpassats till en öppen, levande utemiljö där mycket av den omgivande naturen bevarats.
– På Skolfastigheter är vi väldigt stolta över den nya byggnaden, skolgården och allt det hårda arbete som ligger bakom det lyckade slutresultatet. Tomtens karaktär, den integrerade allaktivitetshusdelen och krävande omvärldsfaktorer har gjort att vi fått tänka i en del nya banor. Men de lösningar som skapats i innemiljön och på skolgården har blivit väldigt lyckade och ger även skolan en speciell och trivsam karaktär, säger Therese Lundborg, Affärsområdeschef Projekt på Skolfastigheter.
Natur och hållbara lösningar skapar trivsel
Invigningen av nya Gottsundaskolan och allaktivitetshus, med fritidsklubb, lockade många nyfikna. Efter tal från kommunpolitiker och traditionell bandklippning, överlämnade Skolfastigheter basket- och fotbollar som inflyttningspresent till skolans elever. Gästerna bjöds sedan på en rundvandring.
– Vi vill uppmuntra både elever och närboende att ta del av skolgårdens olika aktivitetsytor och grönområden och hoppas alla ska trivas, säger Patrik Stridfält, ansvarig fastighetsförvaltare på Skolfastigheter.
Gottsundaskolan och allaktivitetshus är byggd i samverkan med entreprenören In3prenör och i linje med krav för certifiering enligt Miljöbyggnad. I utemiljön har giftfria material använts och byggnaden har en takmonterad solcellsanläggning till stöd för verksamhetens energiförsörjning. Hela skolmiljön, inklusive skolgården, har skapats utifrån ledorden nordisk natur, skandinavisk design och urbanism – där målet varit att skapa en ny, trivsam och trygg mötesplats i Gottsunda.
Gottsundas modulskola kommer tills vidare att stå kvar och används nu för anpassad skola och viss övrig skolverksamhet av närliggande skolor i området.