Ny version av transparent trä reglerar värme

Ny version av transparent trä reglerar värme

För några år sedan lyckades forskare vid KTH utveckla trä som är transparent. Nu har forskarna tagit fram en ny, intelligent version av träet som klarar av att reglera värme.

Det genomskinliga träet har numera fått bättre isolerande egenskaper som kan förhindra värmeförluster under vintern. Tack vare arbetet som forskarna vid avdelningen fiber- och polymerteknologi på KTH och WWSC, Wallenberg Wood Science Center, har gjort kan materialet själv reglera in- och utsläpp av värme.

Det nya materialet har tagits fram med utgångspunkt från björk. Ligninet har avlägsnats då denna komponent absorberar mest ljus. När detta har gjorts finns porösa utrymmen som fylls med en polymer som matchar träets brytningsindex och därmed gör det genomskinligt. Nästa steg är att tillsätta ett energilagrande material till träet och det är här som materialets värmereglerande egenskap kommer in. KTH-forskarna använder en biologiskt nedbrytbar polyetylenglykol (PEG), vilken kan vara i såväl fast som flytande form och som kan lagra och ge i från sig stora mängder värme.

När träet svalnar blir det grumligare för att sedan bli mer genomskinligt när det absorberar värme. Foto: KTH

Sponsrat innehåll från Schneider Electric

Relaterade artiklar

Leave A Comment